Výbuchy v Bejrúte si vyžiadali vyše 70 obetí a viac ako 3700 zranených (VIDEO)
05 | 08 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Dve mohutné explózie, ku ktorým došlo v utorok podvečer v prístave libanonskej metropoly Bejrút, si vyžiadali životy 73 ľudí a najmenej 3700 zranených.


Úrady v aktualizovanej bilancii pripustili, že počet obetí sa ešte môže zvýšiť. Informovala o tom agentúra AFP, ktorá sa odvolala na libanonské ministerstvo zdravotníctva.

K dvom výbuchom, ktoré nasledovali krátko po sebe, došlo v prístave po 18.10 h miestneho času. Ich príčina zatiaľ nie je známa. Tlaková vlna po výbuchoch spôsobila škody na mnohých budovách po celom meste. Poškodená bola aj loď slúžiaca námornej misii Dočasných síl OSN v Libanone (UNIFIL). Zranenia utrpelo niekoľko príslušníkov UNIFIL, uvádza sa vo vyhlásení tejto misie OSN. Stav niektorých zo zranených je vážny.



Vedenie krajiny zvolalo radu obrany štátu, ktorá na svojom večernom zasadnutí vyhlásila Bejrút za oblasť katastrofy. Vzhľadom na škody na životoch, zdraví a majetku, ako aj vzhľadom na hlbokú ekonomickú krízu, v ktorej sa Libanon už dávnejšie ocitol, tamojšia vláda požiadala spriatelené krajiny o pomoc.



Viaceré štáty už na túto žiadosť reagovali a prisľúbili lekársku i humanitárnu pomoc. Pripravenosť pomôcť prejavil aj Izrael, s ktorým je Libanon technicky stále vo vojnovom stave.

Priemyselná oblasť blízko Teheránu je v plameňoch. Irán trpí množstvom záhadných požiarov a výbuchov
Hasiči bojujú s plameňmi, ktoré sa nachádzajú v niekoľkých priemyselných budovách blízko Teheránu. Irán v posledných týždňoch zažil početné požiare a výbuchy, čo podnietilo špekulácie o možnej sabotáži, informuje portál... Čítať ďalej
04 | 08 | 2020 | Marek Molnár