Trváme na tom, že projekty na vedu a výskum sa nemajú posudzovať podľa politických kritérií, vyhlásil Paulis
05 | 08 | 2020 I SITA

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR trvá na tom, že je správne, aby hodnotenie projektov na podporu vedy a výskumu podliehalo odborníkom.


Vyhlásil to na stredajšej tlačovej konferencii štátny tajomník ministerstva školstva pre vedu, výskum a inovácie Ľudovít Paulis. Reagoval tak na manipuláciu informácií Ľudovej strany Naše Slovensko.

Nové vedenie ministerstva školstva pokračuje v otvorenom prístupe pri informovaní verejnosti. Preto pristúpilo aj k širšiemu vysvetleniu zmesi nepresností, ktoré sa začali šíriť v súvislosti s projektom, ktorého náklady sú vyčíslené na 5,5 milióna eur.

Na pravú mieru však štátny tajomník musel uviesť, že žiadateľom nebola samotná Vysoká škola Danubius v Sládkovičove, ale konzorcium, ktoré tvorí päť subjektov. Okrem vysokej školy v Sládkovičove sú to ešte Slovenská technická univerzita v Bratislave, Univerzita sv. Cyrila a Metoda v Trnave, Sociologický ústav SAV a YMS, a.s.

Smer je pripravený iniciovať mimoriadnu schôdzu NRSR v súvislosti s Východoslovenskou energetikou, tvrdí Fico
Smer-SD začal zbierať podpisy na zvolanie mimoriadnej schôdze Národnej rady (NR) SR v súvislosti s otázkami, prečo štát nevyužil predkupné právo pri predaji akcií Východoslovenskej energetiky (VSE). TASR o tom informoval hovorca Smeru-SD Ján Mažgút.... Čítať ďalej
05 | 08 | 2020 | TASR


„Táto zmluva bola podpísaná na 4,7 milióna eur. Pre samotný Danubius je určených 2,7 milióna eur. Projekt má rozvíjať centrum excelentnosti. Úlohou je realizovať výskumné aktivity v oblasti kreatívneho priemyslu a digitalizácie,“ podotkol Paulis.

Plané obvinenia zo strany ĽSNS preto považuje za smiešne. „Dotáciu nepriklepla vláda a ani to nie je dotácia. Nie sú to peniaze, ktoré dostane žiadateľ okamžite. Ide o zmluvu s Výskumnou agentúrou k riešeniu projektu. Ak projekt bude plniť svoje ciele, postupne bude dostávať peniaze,“ vysvetlil štátny tajomník Paulis. Ako dodal, kým žiadateľ peniaze dostane, bude sa kontrolovať či boli splnené všetky podmienky a či projekt plní zadefinované ciele.

„Žiadosť bola podaná 14.6.2019, administratívne hodnotenie bolo dokončené v októbri 2019 a odborné hodnotenie bolo dokončené 23.3.2020. Žiadosť bola pripravená na schválenie 7.4.2020. Medzitým sa vymenilo vedenie Výskumnej agentúry. Žiadosť spĺňala všetky náležitosti, a preto bol projekt 15. 6. 2020 schválený a podpísaný,“ popísal celý proces štátny tajomník.

Vládu za nedostatočnú pomoc pre firmy a podnikateľov kritizuje aj AZZZ
Ku kritike vlády v súvislosti s príspevkami na udržanie zamestnanosti sa po Klube 500 pridáva aj Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení SR (AZZZ). Asociácia upozorňuje na to, že opatrenia vlády na záchranu ekonomiky nie sú ani zďaleka... Čítať ďalej
05 | 08 | 2020 | SITA


Paulis zároveň pripomenul, že čerpanie na vedu a výskum bolo pri nástupe novej vlády veľmi nízke. „Prakticky dva roky sa takmer nič nečerpalo z Operačného programu Výskum a inovácie. Nám sa za štyri mesiace, od kedy sme vo funkcii, podarilo vyčerpať 25 miliónov eur. Predchádzajúce vedenia toľko vyčerpali za päť rokov,“ zdôraznil.

Pre slovenskú vedu a výskum predstavujú európske prostriedky významný zdroj financovania. Naši vedci na vysokých školách, akadémii vied a v start-upoch majú pripravené množstvo kvalitných projektov, ktoré môžu Slovensko posunúť vpred.

Novú súťaž na mýto mali začať už počas bývalého ministra dopravy Érseka, tvrdí Zajac
Súťaž na nový mýtny systém mala byť vypísaná už skôr, keď bol ministrom dopravy a výstavby ešte Árpád Érsek (Most-Híd). Čítať ďalej
05 | 08 | 2020 | SITA