„Pijeme z toalety“. Migranti hovoria o pekelných väzenských strediskách Saudskej Arábie
05 | 08 | 2020 I Mário Martinka

Kráľovstvo by malo prehodnotiť politiku masových deportácií, keďže neľudské podmienky vyvolávajú obavy zo šírenia Covid-19


Prvý týždeň Ibraahinovej* práce na trhu v Džidde v Saudskej Arábii bol tiež jeho posledným. Keď slnko piaty deň zapadlo, polícia obkľúčila davy ľudí a zamerala sa na 40-ročného Somálčana spolu s niekoľkými ďalšími nezdokumentovanými pracovníkmi. Boli prevezení do neďalekého nápravného zariadenia al-Šumaisi, kde mnoho migrantov vrátane Ibraahina čaká niekoľko mesiacov na deportáciu, píše theguardian.com.

Saudské úrady pravidelne zatýkajú tých, o ktorých sa zistilo, že nelegálne pracujú v kráľovstve bez víz. Mnohí sú držaní v al-Šumaisi, obrovskom komplexe navrhnutom pre 32 000 väzňov. Má štyri sivé krídla pre mužov, dve pre ženy a jedno pre deti.

Zadržaní sa nachádzajú v preplnených sálach s poschodovými posteľami, z ktorých v každej miestnosti sa nachádza približne 80 osôb. Keď prídu do tohto zariadenia migrujúci pracovníci, smartfóny sú im zabavené. Toto im bráni v tom aby zdokumentovali ich životné podmienky, uviedli viacerí väzni.

AKTUALIZOVANÉ: Nočná streľba v Banskej Bystrici má jednu obeť
Na Triede SNP v Banskej Bystrici sa v noci strieľalo, padnúť mali dva výstrely. Čítať ďalej
05 | 08 | 2020 | SITA


„Sme tu naskladaní ako zvieratá. Spíme na kovových posteliach bez matracov, bez riadnej hygieny,“ povedal Ibraahin prostredníctvom prekladateľa. "Pijeme vodu z toalety." Ak máte peniaze, môžete si kúpiť čistú vodu. Ak ich nemáte, jednoducho si z toalety vezmite špinavú vodu.“
Pandémia koronavírusu priniesla nové problémy.

Zadržaní sa obávajú, že chytia Covid-19 z dôvodu stiesnených a neľudských životných podmienok. Ibraahin hovorí, že niektorí ľudia v jeho izbe sú chorí, ale neexistuje spôsob, ako zistiť, či majú vírus, pretože nemajú prístup k zdravotnej starostlivosti.

„Sú tam chorí ľudia, s horúčkou, zvracajú a kašlú a nikto sa o nich nestará,“ dodáva jeho "spolubývajúci," tridsaťročný Tahiil*. „Je možné, že majú Covid-19. Nemocnica je tu zatvorená. “

V apríli organizácia Human Rights Watch (HRW) vyzvala krajiny Perzského zálivu, aby poskytli alternatívy k zadržaniu deportovaných osôb počas pandémie Covid-19, kvôli vysokému riziku infekcie v preplnených inštitúciách. V Saudskej Arábii zadržaní často nevedia, ako dlho budú v nápravných zariadeniach držaní, alebo aké obvinenia boli proti nim vznesené.

„Aj napriek hrozným..., neľudským podmienkam, nedostatku adekvátnej zdravotnej starostlivosti a fyzickému zneužívaniu v imigračných strediskách Saudskej Arábie, Saudská Arábia urobila iba málo, aby ich zlepšila alebo podnikla kroky na dôstojné zaobchádzanie so zadržanými,“ hovorí Adam Coogle, zástupca v HRW.

Spoločnosť Virgin Atlantic podala návrh na vyhlásenie konkurzu kvôli Covid - 19
Letecká spoločnosť hľadá ochranu podľa amerického konkurzného práva, čo jej umožní ochrániť svoje aktíva v krajine Čítať ďalej
05 | 08 | 2020 | Mário Martinka


„V čase zvýšeného nebezpečenstva Covid-19 by Saudská Arábia mala zabudnúť na prepúšťanie zadržiavaných v malom rozsahu a podniknúť skutočné kroky na zreorganizovanie týchto väzníc a na prehodnotenie svojej politiky hromadného deportovania.“

Tahiil, tiež zo Somálska, bol zatknutý keď pracoval ako pastier tiav za to, že nemal imigračné dokumenty. Jeho mzda bola skonfiškovaná a nevie, či peniaze dostane späť. Hovorí, že väzni nedostávajú dostatok jedla. „Dostali sme chlieb a veľmi málo ryže. Suchá ryža a bez bielkovín. Potraviny, ktoré poskytujú, sú zlej kvality. Nemáme žiadne citróny, žiadnu zeleninu.“

Ibraahin a Tahiil povedali, že keď boli zatknutí, polícia si vypýtala úplatky a povedala, že ak budú zaplatené, budú prepustení. "Ak máte peniaze a dáte úplatok, nikto vás nebude brať do väzenia," hovorí Ibraahin. Obaja muži hovoria, že odišli do Saudskej Arábie, aby utiekli pred bombovými útokmi v al-Shabaabe a aby sa vyhli ďalším teroristickým útokom v Somálsku a užili si lepší život.

Podľa OSN, každý rok vycestuje na nebezpečnú cestu cez Adenský záliv do Jemenu viac ako 138 000 východoafrických migrantov, čím sa toto miesto stáva najrušnejšou námornou migračnou cestou na Zemi.

Z toho až mrazí! Nové a drsné detaily o vojne medzi Kate a Meghan
Kniha Finding Freedom (v preklade Hľadanie slobody) vyzradila ďalšie detaily o nevraživosti medzi Meghan a Kate. Podľa autorov diela je jasné, že sa lásky britských princov nikdy nemali zrovna rady. Spisovatelia predložili svetu hneď niekoľko... Čítať ďalej
04 | 08 | 2020 | Timotej Dudka


Tí, ktorí prežijú cestu, cestujú na sever v nádeji, že sa dostanú do Saudskej Arábie, aby tu našli aspoň manuálnu prácu. Väčšina z nich si však neuvedomuje nebezpečenstvo, ktorému čelia. Jemen je uprostred vojny a Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) varuje, že migrujúci pracovníci čelia únosom, mučeniu, vykorisťovaniu a obchodovaniu s ľuďmi. Keď už si konečne nájdu prácu v kráľovstve, tí bez víz musia byt neustále v strehu aby sa vyhli zatknutiu.

Fawzia* nelegálne žila v Džidde od roku 1990 až do roku 2018. Deportovali ju späť do Somálska. Počas svojho pôsobenia pracovala ako slúžka v domácnosti. Porodila doma päť detí bez prístupu k zdravotnej starostlivosti. Jej deti neboli zdokumentované a vyrastali v úkryte doma, pričom nemohli chodiť ani do školy.

"Mali sme šťastie, že sme zostali (v krajine) tak dlho bez toho, aby nás niekto chytil. Skryli sme sa zakaždým, keď úrady prišli do susedstva a hľadali nelegálnych migrantov,“ hovorí Fawzia. "Raz v noci sme utiekli z domu kvôli strachu."

Pred dvoma rokmi, keď Saudská vláda začala so zákrokmi proti nelegálnym migrantom, sa Fawzia rozhodla udať seba a svoju rodinu, čo vyústilo v deportáciu. Urobila tak, pretože sa obávala, že bude označená za zločinca. Aby sa vyhla zadržaniu v nápravnom zariadení, Fawzia zaplatila úplatok. O týždeň neskôr boli deportovaní do Mogadiša.

„Ak sa chceš v mieri vrátiť do Somálska, musíš zaplatiť úplatok. Bolo mi povedané, aby som o tom nikomu nepovedal,“ hovorí. "Polícia požiadala o 500 dolárov a my sme dosiahli dohodu 125 dolárov, aby sme si zabezpečili bezpečnú a ľahkú deportáciu."

* Mená boli zmenené kvôli ochrane identity

Kaddáfího proroctvo sa stáva skutočnosťou - zahraničné mocnosti bojujú o líbyjskú ropu
Prichádza boj o kontrolu krajiny - výherca získa najväčšie ropné polia v Afrike Čítať ďalej
03 | 08 | 2020 | Mário Martinka