Najbohatší Rusi prišli o miliardy kvôli koronavírusu, ale stále budú obscénne bohatí
05 | 08 | 2020 I Marek Molnár

Podľa Bloomberg Billionaires Index (BBI) sú najbohatší Rusi chudobnejší o 27,89 miliárd dolárov ako na začiatku roka, keď sa koronavírus začal šíriť po celom svete, informuje portál RT.


Zatiaľ čo niektorí technologickí magnáti, ako Jeff Bezos a Mark Zuckerberg, zažili prudký nárast čistého majetku o desiatky miliárd dolárov uprostred pandémie, zdá sa, že u ruských magnátov to bolo presne naopak.

Keď pandémia zasiahla trhy s plynom a ropou, energetickí ruskí miliardári zaznamenali prudký pokles ich bohatstva, pričom dvaja z nich boli v tomto roku na zozname 10 ľudí z celého sveta, ktorí prišli o najväčší majetok.

Pandémia znížila čisté imanie Leonida Mikhelsona, zakladateľa a predsedu producenta zemného plynu Novateka, o 5,34 miliardy dolárov. Teraz má hodnotu 19,2 miliárd dolárov.

Ďalší energetický magnát, prezident a generálny riaditeľ Lukoil Vagit Alekperov, nasledoval Mikhelsona v strate majetku. Teraz je chudobnejší o 5,18 miliárd dolárov, pričom si ponecháva aktíva v hodnote 17,1 miliárd dolárov.

Spoločnosť Apple bola zažalovaná čínskou spoločnosťou za porušenie autorských práv
Čínska spoločnosť pre umelú inteligenciu v Šanghaji, Zhizhen Intelligent Network Technology, ktorá je známa aj pod názvom Xiao-i, podala žalobu proti americkému technologickému gigantovi Apple, pričom tvrdí, že porušili autorské práva na ich... Čítať ďalej
04 | 08 | 2020 | Marek Molnár


Gennady Timchenko, ktorý vlastní podiel v energetických spoločnostiach, ako aj v iných podnikoch, sa umiestnil na treťom mieste a stratil „iba“ o 370 miliónov dolárov menej ako generálny riaditeľ spoločnosti Lukoil.

Najbohatší človek v Rusku, Vladimir Potanin, ktorý je šéfom gigantu Norilsk Nickel, zaznamenal zníženie svojho 28 miliardového majetku o 1,56 miliardy dolárov. Okrem očakávaného poklesu dopytu po kovoch sa spoločnosť nedávno ocitla aj v epicentre environmentálneho škandálu. V máji uniklo viac ako 20 000 ton motorovej nafty z nádrže závodu prevádzkovaného dcérskou spoločnosťou Norilsk Nickel, čo malo za následok masívnu kontamináciu pôdy a vody.

Najbohatší ľudia v Rusku sú stále veľmi bohatí bez ohľadu na pandémiu. Celkové čisté bohatstvo 23 ruských magnátov zahrnutých do indexu Bloomberg Billionaires Index teraz dosahuje 277,94 miliárd dolárov.

Putin podpísal zákon, ktorý legalizuje bitcoin a iné kryptomeny
Digitálne finančné aktíva, vrátane kryptomien, sa v Rusku budú môcť čoskoro legálne používať, ale ak by ste plánovali s bitcoinmi nakupovať v obchode, zabudnite na to, pretože nebudú zákonným platidlom, informuje portál RT. Čítať ďalej
04 | 08 | 2020 | Marek Molnár