Bulharský premiér Borisov pripustil svoju rezignáciu
05 | 08 | 2020 I SITA

 Bulharský premiér Bojko Borisov v stredu pripustil svoju rezignáciu, ale s podmienkou pokračovania súčasnej vlády. V Bulharsku sa už niekoľko týždňov konajú protivládne protesty požadujúce demisiu vlády. Informovala o tom agentúra AFP.


"Budem pokračovať v rozhovoroch s koaličnými partnermi a navrhnem možnosti vrátane môjho odstúpenia a pokračovania vlády," povedal Borisov na stretnutí s priaznivcami svojej konzervatívnej strany Občania za európsky rozvoj Bulharska (GERB).

Od 9. júla sa v Sofii a ďalších bulharských mestách konajú najväčšie protivládne demonštrácie za posledné roky. Vládu premiéra Bojka Borisova, ktorá je pri moci od roku 2017, demonštranti obviňujú z korupcie, mafiánskych praktík a väzieb na oligarchov a žiadajú odstúpenie Borisova i generálneho prokurátora Ivana Geševa.

Stiahnutie amerických vojakov trápi nemecké komunity
Politici tvrdia, že stiahnutie až 12 000 vojakov poškodí miestne hospodárstvo a má malý strategický význam. Čítať ďalej
05 | 08 | 2020 | Mário Martinka


Od minulého týždňa demonštranti blokujú viaceré hlavné ulice a dôležité križovatky v hlavnom meste Sofia, čím ochromili premávku v jej širšom centre. Štyria ľudia začali minulý týždeň protestnú hladovku. Jedného z nich museli hospitalizovať po tom, čo šesť dní nejedol a nepil.

Borisov napriek protestom dosiaľ odmietal rezignovať. "Som pripravený kedykoľvek odísť. Už som to spravil v minulosti a nechcem byť dôvodom napätia," povedal 61-ročný premiér. Premiérom by sa mohol stať jeden zo súčasných ministrov. Borisov už v minulosti dvakrát odstúpil z premiérskej stoličky.

Na stretnutí priaznivcov GERB sa zúčastnilo približne 4000 ľudí. Niekoľko desiatok protestujúcich sa stretnutie pokúsilo zablokovať, čo viedlo k menším stretom medzi oboma tábormi.

Dusičnan amónny, ktorý vraj vybuchol v Bejrúte, pochádzal z ruskej lode
Mohutné utorkové výbuchy v bejrútskom prístave, pri ktorých zahynulo najmenej 100 ľudí, zapríčinilo takmer 3000 ton dusičnanu amónneho z nákladnej lode vo vlastníctve ruského občana. Čítať ďalej
05 | 08 | 2020 | TASR