V belgickom meste Aalst našli zavraždenú bývalú primátorku
04 | 08 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Bývalú primátorku belgického mesta Aalst Ilse Uyttersprotovú našli v utorok mŕtvu. Televízii RTBF to potvrdil súčasný primátor Christoph D'Haese. Podľa prvých zistení prokuratúry bola 53-ročná Uyttersprotová zrejme zavraždená.


Telo bývalej primátorky (2007 - 2012), ktorá aj naďalej pôsobila v samospráve, objavili v jej byte v Aalste. "Čin pravdepodobne súvisí s jej súkromným životom, ale musí to potvrdiť vyšetrovanie. Nejde o zločin politického charakteru," uviedol D'Haese pre RTBF. Túto možnosť v stanovisku pre médiá naznačila aj prokuratúra.

Exprimátorka bola členkou flámskej Kresťanskodemokratickej strany (CD&V). Vyštudovala právo a bola regionálnou tajomníčkou Združenia samostatne zárobkovo činných osôb (UNIZO). Matka dvoch detí niekoľko rokov pôsobila aj ako poslankyňa za CD&V vo federálnom parlamente.

Predmetom mediálneho záujmu sa stala v roku 2011 po tom, čo sa na sociálnych sieťach ocitol videozáznam,  ktorý ju zachytával v intímnej situácii so svojím partnerom. Potenciálnym páchateľom vraždy má byť nemenovaný muž, ktorý sa prihlásil na polícii v Aalste a tvrdil, že zabil Uyttersprotovú. Federálna polícia jeho výpoveď prešetruje.

Belgicko prekonalo rekord v počte dní bez zvolenej federálnej vlády
Belgicko prekonalo vlastný rekord v dĺžke obdobia bez federálnej vlády, ktorá by vzišla z riadnych volieb. V utorok bola táto krajina bez kabinetu už 594 dní. Situáciu by mali ukončiť nové rokovania, ktoré prebiehajú medzi piatimi politickými... Čítať ďalej
04 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR