ŠOKUJÚCE: Počas prestrelky gangov neďaleko Štokholmu zomrelo 12-ročné dievča
04 | 08 | 2020 I Marek Molnár

Prestrelka pri švédskom hlavnom meste si vyžiadala život 12-ročného dievčatka, čo vyvolalo šok a pobúrenie u verejnosti, pričom vláda sa opäť zaviazala zintenzívniť policajnú kontrolu a uvaliť prísnejšie tresty, aby zastavila vlnu násilia gangov, informuje portál RT.


Mladé dievča, ktoré úrady pre verejnosť neidentifikovali, bolo zastrelené skoro v nedeľu ráno blízko reštaurácie rýchleho občerstvenia McDonalds na predmestí južne od Štokholmu. Dievča neskôr zomrelo na zranenia v nemocnici. Podľa miestnych tlačových správ sa obeť nepovažuje za zamýšľaný terč pri streľbe, ale zasiahla ju „zatúlaná guľka“.

Minister spravodlivosti Morgan Johansson označil incident za „ohavné zverstvo“ a vyhlásil, že bol „zdesený a šokovaný“, keď počul o streľbe, pričom sa zaviazal zmobilizovať „viac polície“, aby v budúcnosti zabránil podobným tragédiám a uvalil na zločincov „tvrdšie tresty“.

Albánskemu podnikateľovi zhabali obrovský majetok spájaný s drogami
Albánska prokuratúra v pondelok oznámila, že zhabala obrovský majetok patriaci podnikateľovi a mediálnemu magnátovi Yllimu Ndroqimu, podozrivému z toho, že svoju ríšu vybudoval vďaka ziskom z obchodovania s drogami. Informácie priniesla tlačová... Čítať ďalej
04 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Kým vražda bola označená ako neúmyselná obeť vojny gangov, miestne úrady varovali, že ešte neurčili presné okolnosti streľby a vyzvali verejnosť, aby predložila všetky informácie alebo dôkazy, ktoré by mohli mať. "Nemôžem potvrdiť žiadne takéto správy, ale chcem zdôrazniť, že veľmi potrebujeme svedkov a informácie," vyhlásil šéf miestnej polície Carolina Paasikivi.



Streľba vyvolala ohnivé kontroverzné reakcie v celom Švédsku, pričom bola kritizovaná zo strany verejnosti najmä vláda. Opoziční poslancí trvajú na tom, aby úrady podnikali agresívnejšie kroky na boj proti zločinu.

Švédsko zažilo v posledných rokoch prudký nárast tragických prestreliek a iných násilných trestných činoch, z ktorých väčšina z nich sa spája s organizovanými zločineckými skupinami. Podľa policajných štatistík bolo v prvých štyroch mesiacoch roku 2020 zabitých 15 osôb pri 98 samostatných incidentoch sprevádzaných streľbou.

V rovnakom období v roku 2019 bolo 81 prestreliek, hoci s rovnakým počtom úmrtí. Krajina bola tiež svedkom bezprecedentnej vlny bombových útokov, pričom jej národná pyrotechnická jednotka musela minulý rok zasahovať na viac ako 100 miestach, pričom mnohé z zneškodnenia výbušnín zahŕňali ručné granáty a domácky vyrobené výbušné zariadenia.

Čína postaví laboratórium podobné tomu vo Wu-chane blízko ruských hraníc
Čína postaví až sedem nových laboratórií na boj proti nebezpečným chorobám, pričom jedno bude len pár hodín od ruskej hranice, informuje portál RT. Čítať ďalej
03 | 08 | 2020 | Marek Molnár