Na Slovensku je aktuálne 57 odberových miest pre testovanie pacientov na COVID-19
04 | 08 | 2020 I SITA

Na Slovensku je aktuálne 57 odberových miest pre testovanie pacientov na COVID-19. Ich zoznam je priebežne dopĺňaný a aktualizovaný na dennej báze.


Ako uvádza portál korona.gov.sk, najviac odberových miest je aktuálne v Banskobystrickom kraji. Pre občanov je ich tu k dispozícii deväť. Po osem odberových miest funguje v Prešovskom a Košickom kraji. Rovnako po sedem ich je dostupných v Bratislavskom a Žilinskom kraji, zhodne šesť odberových miest majú Trenčiansky, Trnavský a Nitriansky kraj.

Každý, kto má príznaky alebo podozrenie na ochorenie, môže požiadať o vyšetrenie formou elektronického formuláru. Na základe vyplnených údajov bude objednaný na mobilné odberové miesto. Miesto a čas odberu bude doručené prostredníctvom SMS, prípadne žiadateľov kontaktujú pracovníci Call Centra Národného centra zdravotníckych informácií. Žiadateľ bude objednaný najbližšie k miestu, na ktorom sa zdržiava podľa údajov uvedených vo formulári.

Portál korona.gov.sk pripomína, že ak občania prichádzajú na Slovensko a počas posledných 14 dní pred príchodom navštívili rizikovú krajinu, musia sa okamžite presunúť do domácej izolácie. Svoj návrat na Slovensko musia nahlásiť regionálnemu úradu verejného zdravotníctva a najskôr v piaty deň od príchodu absolvovať test na ochorenie COVID-19. Testy po návrate z rizikových krajín sú zadarmo.

V Starej Turej je v karanténe 120 ľudí
Nákazu novým koronavírusom zistili u výrobcu zdravotníckej techniky. Čítať ďalej
04 | 08 | 2020 | Peter Haluza