Minister Budaj dnes odvolá riaditeľa Environmentálneho fondu Petra Kalivodu
04 | 08 | 2020 I SITA

Strana Most-Híd , ktorá v komunálnych voľbách v roku 2018 dosiahla zhruba 9,9 percentný výsledok, získala zhruba 30,8 percent úspešných opcií na envirofonde. Podľa ministra Budaja ide o protekcionizmus.


Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽaNO) dnes odvolá riaditeľa Environmentálneho fondu (EF) Petra Kalivodu. Šéf envirorezortu to uviedol na dnešnej tlačovej konferencii. Podľa Budaja vnútorný audit na ministerstve životného prostredia (MŽP) odhalil viaceré nedopatrenia, ktoré môžu mať charakter trestnej činnosti.

Podľa údajov Inštitútu environmentálnej politiky bolo napríklad starostom a primátorom za stranu Most Híd pridelených 34,3 percenta peňazí z EF na veľké vodárenské projekty v roku 2020. Starostovia a primátori zo strany Most-Híd pritom tvorili iba 9,9 percenta všetkých starostov. Hoci nezávislí starostovia a primátori tvorili až 42,4 percenta všetkých starostov a primátorov, rozdelili si iba 25,3 percentá všetkých peňazí. Budaj tieto fakty vníma ako stranícky protekcionizmus.

Mladý Slota chce zmeny a rehabilitáciu poctivých členov SNS
Podľa Pavla Slotu Andrej Danko stranu SNS "vykastroval a svojou činnosťou ju naďalej ťahá ku dnu". Čítať ďalej
04 | 08 | 2020 | Peter Haluza


„Obávame sa, že náš audit preukáže a vlastne preukázal aj nepeknú etickú rovinu a to politický a stranícky protekcionizmus. Je jasné, že napríklad strana Most, ktorá v komunálnych voľbách v roku 2018 dosiahla zhruba 9,9 percentný výsledok, získala zhruba 30,8 percent úspešných opcií na envirofonde a z hľadiska finančných prostriedkov je ten úspech ešte vyšší, až 34 percent. Obávam sa, že to neodzrkadľuje nič iné, iba stranícku príslušnosť bývalého ministra,“ povedal Budaj.

Zastupovaním na pozícii riaditeľky EF bude dočasne poverená Timea Sujová, ktorá doteraz pôsobila ako vedúca Odboru implementácie projektov a finančného riadenia. Sujová podpíše projekty, ktoré schválila ešte predošlá vláda, systém rozdeľovania peňazí z EF sa však zmení. Výška finančných prostriedkov v EF vzrastie o 30 percent vďaka predaju emisných kvót.

Pre obce a mestá by tak podľa generálnej tajomníčka služobného úradu MŽP Denisy Turbovej malo byť k dispozícií o niekoľko desiatok miliónov eur viac. Zmeniť sa má aj systém kontroly projektov.

Pomoc v hmotnej núdzi stráca na hodnote, upozorňuje Rada pre rozpočtovú zodpovednosť
Pomoc v hmotnej núdzi od jej zavedenia stráca na hodnote. Na sociálnej sieti na to upozornila Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ). Kým v roku 1998 pomoc v hmotnej núdzi pre jednotlivca tvorila zhruba 30 % z priemernej mzdy, po reforme... Čítať ďalej
04 | 08 | 2020 | SITA


Tá bude po novom prebiehať formou „štyroch očí“, takže každý projekt prejde dvojitou kontrolou. Všetky žiadosti o pridelenie peňazí z EF budú zároveň samosprávy podávať elektronicky. Pre zmeny plánuje MŽP zmeniť aj vyhlášky a smernicu, týkajúcu sa EF.

Budaj zároveň oznámil, že novému riaditeľovi Vodohospodárskej výstavy Vladimírovi Kollárovi sa podarilo vyjednať lepšie podmienky pre financovanie modernizácie Vodného diela (VD) Gabčíkovo. Vďaka nižšej úrokovej sadzbe by tak mal štát na modernizácií VD ušetriť 534-tisíc eur ročne a zaplatiť o 183-tisíc eur menej na spracovateľskom poplatku za vybavenie úveru.

Ten si Vodohospodárska výstavba bude brať od konzorcia troch bánk. Modernizácia VD Gabčíkovo má celkovo stáť 154 miliónov eur, pričom 31 miliónov bude Vodohospodárska výstavba hradiť z vlastných zdrojov a 123 miliónov eur bude čerpať zo zdrojov Európskej únie.

V kauze vraždy Kuciaka sa v stredu očakáva rozsudok
V kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sa očakáva v stredu (5. 8.) na pôde Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku vynesenie rozsudku. Prokurátor navrhuje všetkým obžalovaným 25-ročný trest odňatia... Čítať ďalej
04 | 08 | 2020 | TASR