Všade na svete pandémia znížila spotrebu uhlia, okrem Číny
03 | 08 | 2020 I Mário Martinka

Prvá polovica roku 2020 predstavuje historický pokles kapacity elektrární využívajúcich uhlie.


Pandémia koronavírusu urýchlila globálny posun všetkých krajín s výnimkou Číny od uhlia. Čína však rozšírila plány na výstavbu elektrární s využitím uhlia ako paliva, píše ft.com.

Prvá polovica roku 2020 zaznamenala prvý šesťmesačný pokles globálnej výroby elektriny z uhlia, uviedla organizácia Global Energy Monitor, mimovládna organizácia so sídlom v San Franciscu. Krajiny južnej a juhovýchodnej Ázie obmedzili plány na výstavbu elektrární, pričom Vietnam zvažuje zrušenie výstavby plánovaných uhoľných elektrární o výkone 9,5 GW a Bangladéš diskutuje o zrušení ďalších 16,3 GW vytvorených z uhlia.

Christine Shearerová, analytička spoločnosti Global Energy Monitor, uviedla, že Covid-19 vytvoril ďalšiu motiváciu pre odstavenie uhľných elektrární, keďže dopyt po energii bol nižší a uhoľné elektrárne sú drahšie na údržbu ako tie, ktoré využívajú obnoviteľné zdroje. Zdôraznením problémov s nadmernou kapacitou a znížením odhadov krátkodobého rastu, pandémia urýchlila prechod od uhlia na nové obnoviteľné zdroje energie. Tento prechod prebieha už od roku 2018.

Rusko plánuje do konca roka mesačne vyrobiť milióny dávok vakcíny proti COVID-19
Rusko plánuje do konca tohto roka každý mesiac vyrobiť niekoľko miliónov dávok vakcíny proti koronavírusu. Informoval o tom ruský minister priemyslu a obchodu Denis Manturov, píše agentúra TASS. Čítať ďalej
03 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Opakom je Čína, ktorá schválila najvyšší počet nových elektrární od roku 2016. „Je ťažké zveličiť mieru ako Čína riadi rozvoj uhlia,“ uviedla Shearerová. Južná Kórea a Japonsko, ktoré sú tiež veľkými podporovateľmi uhlia v regióne, začali reagovať na globálny tlak na uhoľnú energiu. Čínske finančné inštitúcie však podobné kroky nespravili.

Karanténne opatrenia zapríčinené pandémiou znížili emisie oxidu uhličitého a iných skleníkových plynov. Ekológovia však varovali, že stimulačné balíčky na naštartovanie rastu sa musia zamerať na ekologické technológie, aby sa zabránilo opätovnému nárastu emisií. Aj rozvojové krajiny začali prehodnocovať svoje plány pre uhoľné elektrárne.

Kaddáfího proroctvo sa stáva skutočnosťou - zahraničné mocnosti bojujú o líbyjskú ropu
Prichádza boj o kontrolu krajiny - výherca získa najväčšie ropné polia v Afrike Čítať ďalej
03 | 08 | 2020 | Mário Martinka


V Bangladéši „veľmi vysoká úroveň nadmernej kapacity“ prinútila vládu zastaviť rozvoj uhoľných elektrární, povedal Simon Nicholas, analytik v Institute for Energy Economics and Financial Analysis. "Pred niekoľkými rokmi trpeli nedostatkom energie, takže obmedzenia uvoľnili a zdá sa, že to prehnali," vyhlásil.

Vo Vietname sa upúšťa od stavania uhoľných elektrární kvôli opakovaným oneskoreniam vo financovaní a odporu miestnych spoločenstiev, povedala Thu Vu, energetická analytička Institute for Energy Economics and Financial Analysis. „Projekty obnoviteľnej energie priniesli za posledné dva roky pôsobivé výsledky,“ uviedla Vu.

Brexit spôsobuje odtok mozgov. Kvalifikovaní Briti sa sťahujú do EÚ
Britsko-nemecká štúdia odhaľuje obrovské zmeny v migračných vzorcoch občanov Spojeného kráľovstva od čias referenda z roku 2016 Čítať ďalej
03 | 08 | 2020 | Mário Martinka