Dve výletné lode plné koronavírusu iba pár týždňov po uvoľnení opatrení
03 | 08 | 2020 I Mário Martinka

Ohniská Covid-19 boli zaznamenané na MS Roald Amundsen v Nórsku a Paul Gauguin na Tahiti


Covid-19 bol odhalený na dvoch výletných lodiach - jedna sa nachádza v Arktíde a druhá v Tichomorí - a to iba pár týždňov po reštarte lodného turizmu, píše theguardian.com.

Najmenej 40 cestujúcich a posádky z lode Roald Amundsen bolo pozitívne testovaných na nový koronavírus. Úrady sa snažia kontaktovať stovky cestujúcich z posledných dvoch arktických plavieb, ktoré loď už absolvovala.

Štyria členovia posádky v MS Roald Amundsen boli v piatok hospitalizovaní v nórskom prístave Tromsø. Neskôr im bola diagnostikovaná choroba dýchacích ciest. Testy ukázali, že nakazených bolo aj ďalších 32 zo 158 zamestnancov. Avšak 178 cestujúcich malo dovolené opustiť loď v Tromsø, čo spustilo komplexnú operáciu na ich lokalizáciu, aby sa zabránilo prípadnému rozšíreniu choroby. Doteraz sa zistilo, že štyria z 387 cestujúcich, ktorí cestovali na spomínanej lodi boli infikovaní vírusom, uviedol Nórsky inštitút verejného zdravia (FHI) a obec Tromsoe. "Očakávame, že v súvislosti s týmto ohniskom sa vyskytne viac infekcií," uviedla Line Vold z FHI. Cestujúcim bolo povedané, aby sa izolovali.

Dvaja strážcovia boli zranení počas povstania väzňov v americkom štáte Georgia (VIDEO)
Dvaja strážcovia boli zranení vo väznici v štáte Georgia počas chaotického povstania väzňov. Na videách môžete vidieť väzňov, ako držia paralyzéry a dokonca zviazaných väzenských pracovníkov, informuje portál RT. Čítať ďalej
02 | 08 | 2020 | Marek Molnár


Firma The Hurtigruten line, ktorá vlastní loď MS Roald Amundsen, ako aj ďalších 15 plavidiel, sa v polovici júna stala prvou spoločnosťou, ktorá sa po trojmesačnej prestávke vrátila k okružným plavbám.

Hovorca FHI na otázku, či úrady už lokalizovali a testovali všetkých potenciálne infikovaných povedal: „Všetkým cestujúcim boli zaslané správy. Teraz sa snažíme overiť, či informácie boli prijaté a či im porozumeli.“ V marci bola loď Roald Amundsen uviaznutá na mori niekoľko dní s viac ako 100 cestujúcimi na palube, potom, čo Čile odmietla povoliť vstup do prístavu kvôli potvrdeným prípadom koronavírusu na lodi.

V Tichomorí cestujúcim na palube Paula Gauguina - zakotveného v Papeete na Tahiti - bolo po zistení Covid-19 na palube povedané, aby zostali vo svojich kajutách. Prvý prípad koronavírusu bol u posádky zistený keď sa Paul Gauguin plavil medzi ostrovmi Bora Bora a Rangiroa. Loď sa okamžite otočila a zamierila späť do svojho domovského prístavu. Nie je známe, koľko cestujúcich je na palube - počet turistov bol však znížený v rámci prísnych firemných nariadení - špecialisti na infekčné choroby však budú testovať každú osobu na palube.

Paul Gauguin sa znovu vydal na more 18. júla s domácimi cestujúcimi a 29. júla už bol schopný zobrať aj zahraničných hostí. Francúzska Polynézia otvorila svoje hranice všetkým národnostiam už 15. júla. Cestujúci do Francúzskej Polynézie musia absolvovať test na Covid-19, pričom krátko po príchode na ostrov sa vyžaduje ďalší test.

Aby zdiskreditovali NATO, hackeri uverejňujú falošné príbehy na skutočných spravodajských serveroch
Hackeri sa dostali na skutočné spravodajské weby a zverejnili falošné príbehy, ktoré vzbudzujú emócie zamerané proti NATO, varovala spoločnosť v oblasti počítačovej bezpečnosti Čítať ďalej
01 | 08 | 2020 | Mário Martinka