Čína postaví laboratórium podobné tomu vo Wu-chane blízko ruských hraníc
03 | 08 | 2020 I Marek Molnár

Čína postaví až sedem nových laboratórií na boj proti nebezpečným chorobám, pričom jedno bude len pár hodín od ruskej hranice, informuje portál RT.


Do roku 2026 má krajina v úmysle vybudovať päť až sedem ďalších laboratórií v rôznych regiónoch, z ktorých každé bude mať vlastnú špecializáciu. V meste Charbin sa bude laboratórium zaoberať zoonotickými infekciami vrátane Covid-19 a inými chorobami prenášanými zo zvierat na ľudí.

"Charbin je centrom provincie Chej-lung-ťiang, kde sa nachádza veľa prírodných vírusov, ako sú napríklad kliešťová encefalitída a vírus slintačky," uviedol Sergei Netesov, vedec zo Štátnej univerzity v Novosibirsku. „Umiestnenie takéhoto laboratória je logické a opodstatnené,“ dodal vedec.

Pandémia Covid-19 je skúška pre budúce biologické vojny, tvrdí špičkový ruský lekár
Pandémia Covid-19 je „skúškou biologického boja“, hovorí popredný ruský lekár, ktorý je presvedčený, že rýchlo sa šíriaci vírus bol testom svetových systémov zdravotnej starostlivosti, informuje portál RT. Čítať ďalej
03 | 08 | 2020 | Marek Molnár


Nové čínske výskumné strediská budú vybudované tak, aby vyhovovali požiadavkám BSL-4, čo je najvyššia úroveň opatrení v oblasti biologickej bezpečnosti. Laboratóriá BSL-4 sa často používajú na výskum ľahko prenosných patogénov, ako je ebola.

Preventívne opatrenia zahŕňajú sofistikované systémy filtrácie vzduchu a nábytok a prístroje bez švov a drsných povrchov. Všetku prácu vykonáva personál v oblekoch pod tlakom a personál musí pred odchodom prejsť chemickou dekontaminačnou sprchou.

Po prepuknutí choroby Covid-19 niektorí konšpirační teoretici naznačili, že pandémia by mohla byť výsledkom úniku koronavírusu z laboratória, pričom prezident USA Donald Trump vyhlásil, že videl dôkazy, ktoré mu poskytli „vysoký stupeň dôvery v to“, že koronavírus pochádza z čínskeho laboratória.

Rusko plánuje do konca roka mesačne vyrobiť milióny dávok vakcíny proti COVID-19
Rusko plánuje do konca tohto roka každý mesiac vyrobiť niekoľko miliónov dávok vakcíny proti koronavírusu. Informoval o tom ruský minister priemyslu a obchodu Denis Manturov, píše agentúra TASS. Čítať ďalej
03 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR