Situáciu v rómskych osadách monitorujú aj asistenti podpory zdravia
02 | 08 | 2020 I SITA

Situáciu v rómskych osadách monitorujú aj asistenti podpory zdravia. V prostredí marginalizovaných rómskych komunít pôsobia asistenti z príspevkovej organizácie Ministerstva zdravotníctva SR Zdravé regióny.


Informovala o tom hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová. "Asistenti zo Zdravých regiónov denne pracujú takpovediac v prvej línii a získavajú informácie, ktoré sú dôležité pre úspešné zvládnutie nielen epidemiologickej situácie," uviedol štátny tajomník ministerstva zdravotníctva Peter Stachura.

Zástupcovia tejto organizácie nadviazali užšiu spoluprácu aj s regionálnymi úradmi verejného zdravotníctva. Zdravé regióny vybudovali sieť asistentov v teréne a spolupracujú pri informovaní ľudí, ktorí prichádzajú do marginalizovaných rómskych komunít zo zahraničia. Evidujú napríklad informácie, z ktorej krajiny sa vrátili a či majú príznaky respiračného ochorenia.

Prehľad majú aj o tom, v ktorých lokalitách je veľká skupina obyvateľov, ktorí pravidelne cestujú do zahraničia. Majú skúsenosti s asistenciou pri testovaní či vyhľadávaním možných kontaktov. Viac ako 86 % zamestnancov organizácie z celkového počtu 320 sú priamo obyvatelia rómskych osídlení.

Rómsky holokaust nesmie podľa Čaputovej ostať zabudnutý
Rómsky holokaust a jeho nepredstaviteľné hrôzy, ktoré sa vryli do osudov a pamätí konkrétnych ľudí, rodín a komunít, nemôžu zostať zabudnuté. Čítať ďalej
02 | 08 | 2020 | SITA


"Aktuálne informácie, ktoré máme z terénu, najmä vysoké počty prichádzajúcich z Anglicka, svedčia o tom, že situáciu nemožno podceňovať. Naša prax ukazuje, že mimoriadne dôležitá je aj dnes prevencia, zároveň aj rýchle a kvalifikované rozhodnutia, aby sme zabránili riziku ďalšieho šírenia ochorenia," uviedla riaditeľka organizácie Tatiana Hrustič. Potrebný je podľa nej aj nepretržitý servis na zabezpečenie bežných potrieb izolovaných obyvateľov.

Organizácia od polovice marca tohto roka trikrát týždenne monitoruje situáciu v 75 percentách najkritickejších rómskych osád a zaznamenáva počty ľudí, ktorí sa vracajú zo zahraničia. Zdravé regióny aktuálne spolupracujú s viac ako 850 lekármi prvého kontaktu a špecialistami v 252 obciach. Orientujú sa najmä na prevenciu a poskytovanie informácií vo vzťahu k pandémii koronavírusu.