Migranti si v Londýne založili tábor hneď vedľa prestížneho päťhviezdičkového hotela Hilton
02 | 08 | 2020 I Timotej Dudka

Ako sa vysporiadať s bezdomovcami, to rieši asi každé väčšie mesto. V Európe si už niektoré mestá musia začať klásť otázku, čo s migrantmi. Originálne to vyriešili v Londýne, kde si na ulici Park Lane rozložila tábor skupinka prisťahovalcov, ktorá sa mohla tešiť výhľadu na jeden z najluxusnejších hotelov v meste.


Ako informuje portál Expres, ulica Park Lane je medzi migrantmi pomerne obľúbená, pretože to nie je prvýkrát, čo sa tam pokúšali stanovať. Vlani v septembri musela na mieste zasahovať polícia, pretože si ľudia sťažovali na nevhodné správanie nových spoluobčanov. V tejto chvíli vyzerá tábor pomerne mierumilovný, je ale otázkou, ako rýchlo sa bude rozširovať.

Skupinka ľudí bez domova, vrátane niekoľkých detí, má na dosah ruky pravdepodobne najznámejší anglický park Hyde Park, kde sa pred niekoľkými dňami protestovalo proti nutnosti nosiť v obchodoch rúška.

Migranti to nevzdávajú, snažia sa dostať do Európy akokoľvek
Slovinská polícia oznámila, že v sobotu na hraniciach s Chorvátskom objavila 22 migrantov ukrytých v dvoch cisternových vozidlách, informovala v nedeľu agentúra AP. Čítať ďalej
21 | 06 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Vlani na rovnakom mieste riešila polícia problémy s prevažne rumunskými a bulharskými prisťahovalcami, ktorí zrejme kvôli zeleni „zabudli“, že sú stále v meste, a svojím správaním pohoršovali okoloidúcich Angličanov natoľko, že tábor musel byť presunutý. Prisťahovalci si svoj priestor v médiách získali nielen rušením pokoja a nevhodným správaním voči domácim občanom, ale obvinení boli aj z niekoľkých krádeží a násilností.

Súčasný tábor úrady rozháňať nemienia, aspoň nie v tejto chvíli. Aj kvôli opatreniam ohľadom koronavírusu je obtiažne len tak presúvať väčšie skupinky ľudí bez domova.

„Sme si vedomí, že sa na ulici Park Lane v posledných dňoch zišla skupina ľudí bez domova. Na hľadanie riešení spolupracujeme s našimi charitatívnymi partnermi, políciou a ministerstvom vnútra,“ uviedli úrady v oficiálnom vyjadrení.

Britská polícia vyhlásila útok nožom v Readingu za teroristický čin
Britská polícia vyhlásila v nedeľu popoludní útok nožom v parku v anglickom meste Reading, pri ktorom boli v sobotu večer na smrť dobodaní traja ľudia, za teroristický čin. Informovali o tom tlačové agentúry AP a AFP. Čítať ďalej
21 | 06 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


„Rada minie ročne viac ako 7 miliónov libier, aby pomohla ľuďom nájsť život mimo ulice. Aktuálne ponúkame viac ako 500 lôžok. Vždy pomáhame tým, ktorí to naozaj potrebujú, ale zdôrazňujeme, že takto žiť nie je možné a ani bezpečné. Ak sa objavia správy o protispoločenskom správaní, rýchlo zasiahneme,“ dodali úrady, ktoré zatiaľ správanie migrantov považujú za bezproblémové.

Skupinka si zatiaľ môže užívať výhľad na päťhviezdičkový hotel Hilton, v ktorého tieni nocujú. V Anglicku teraz platí zákaz financovania prisťahovalcov z verejných zdrojov. To znamená, že ľudia bez britského občianstva nemajú nárok na dávky, ak stratia zamestnanie.

Toto rozhodnutie organizácie zastupujúce migrantov a ľudí bez domova kritizujú.

Mestská rada mesta Seattle chce rozpustiť „rasistické“ policajné oddelenie a nahradiť ho systémom verejnej bezpečnosti, ktorý bude „vedený komunitou“
Zákonodarcovia mesta Seattle sa v reakcii na prebiehajúce protesty BLM pokúšajú úplne rozpustiť mestské policajné oddelenie a nahradiť ho novým „civilne vedeným“ systémom verejnej bezpečnosti, informuje portál RT. Čítať ďalej
02 | 08 | 2020 | Marek Molnár