„USA pracujú na dohode o nešírení jadrových zbraní s Ruskom,“ prehlásil Trump po diskusii s Putinom o zmluve New START
01 | 08 | 2020 I Marek Molnár

Americký prezident Donald Trump vyhlásil, že „bolo by skvelé“, keby sa Moskva a Washington dohodli na novej dohode o nešírení jadrových zbraní. Vyhlásenie prišlo po telefonických rozhovoroch, ktoré sa uskutočnili medzi Trumpom a Putinom minulý týždeň, informuje portál RT.


Trump neposkytol žiadne podrobnosti o súčasnom stave rokovaní, ktoré prebiehajú už dosť dlho.

Minulý štvrtok Trump usporiadal zriedkavý telefonický hovor s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, v rámci ktorého obaja prediskutovali mnoho otázok, medzi nimi aj zmluvu New START, posledný pilier podporujúci rámec kontroly jadrových zbraní po skončení studenej vojny.

Zmluva, ktorá vstúpila do platnosti v roku 2011, bola zameraná na obmedzenie jadrových arzenálov USA a Ruska o tretinu a aby každá krajina nemala viac ako 700 rozmiestnených medzikontinentálnych balistických rakiet (ICBM), ponoriek s balistickými raketami (SLBMs) a strategické bombardéry. Počet nasadených hlavíc bol obmedzený na 1 550, zatiaľ čo krajiny sa zaviazali zachovať najviac 800 nasadených a nerozmiestnených nosných rakiet.

Pád dolára by položil celú americkú ekonomiku do konca roka, varuje skúsený maklér
Zdá sa, že nikto nemá obavy z klesajúceho dolára, píše skúsený maklér Peter Schiff na Twitteri, pričom americká mena sa aj naďalej znižuje oproti hlavným rivalom. Medzitým zlato pokračuje vo svojom cenovom závode a zachviľu dosiahne nové maximá,... Čítať ďalej
01 | 08 | 2020 | Marek Molnár


Osud dohody o kontrole zbrojenia ostáva nejasný, pričom Trumpova administratíva predtým naznačila, že chce, aby sa súčasná dohoda, ktorej platnosť vyprší budúci rok, nahradila trojstrannou dohodou medzi USA, Ruskom a Čínou.

Nádej na záchranu dohody sa objavila opäť potom, čo sa v júni stretli USA a Rusko na konzultáciách o kontrole zbraní vo Viedni. Tie však vo veľkej miere prepadli, keďže Washington sa hlavne snažil presvedčiť Moskvu, aby priviedla na samit aj Peking.

Moskva uviedla, že hoci sa domnieva, že oživenie rozhovorov po roku a pol dlhej prestávke bolo samo osebe pozitívnym znakom, netlačila by na Čínu, aby sa pripojila k rokovaniam, a označila to za „nereálne“.

Na Sibíri je v ovzduší až 15-krát viac jedovatého sírovodíku než povoľuje bezpečnostný limit
Laboratóriá v sibírskom meste Omsk zistili, že atmosféra je nasiaknutá jedovatým korozívnym sírovodíkom, pričom vzduch na severozápade mesta je až 15-krát nad bezpečnostným limitom, informuje portál RT. Čítať ďalej
01 | 08 | 2020 | Marek Molnár