S nájomnými bytmi by mohli pomôcť železnice
01 | 08 | 2020 I Peter Haluza

ŽSR stále vlastnia zhruba 5-tisíc budov a niektoré z nich by sa dali prerobiť na nájomné byty.


Ministerstvo dopravy požiadalo Železnice Slovenskej republiky (ŽSR), aby mu do 5. augusta poslali zoznam budov, bez ktorých sa môžu zaobísť a ktoré by sa teoreticky dali prerobiť na nájomné byty. Informoval o tom Denník E.

ŽSR totiž stále vlastnia zhruba 5-tisíc budov a niektoré z nich by sa dali prerobiť práve na nájomné byty, ktoré boli jedným z hlavných volebných ťahákov hnutia. Železniciam by to zároveň pomohlo získať prostriedky na obnovu tratí.

„Reč je napríklad o ubytovniach, strážnych domčekoch, kancelárskych priestoroch po železničnej polícii či budovách po niekdajších železničných nemocniciach, ktoré boli v Bratislave, Košiciach, Zvolene a Žiline,“ píše Denník E. Niektoré budovy po niekdajších železničných nemocniciach sú ale prenajaté poskytovateľom zdravotnej starostlivosti, ktorí s nimi počítajú aj do budúcnosti.

Jednou z budov, ktorá by sa dala na nájomné byty prebudovať, je napríklad bývalá železničná nocľaháreň vo východnej časti Bratislavy, známej ako Rendez. Predajom podobných budov by železnice mohli získať milióny eur, ktoré dnes dávajú na ich údržbu a použiť ich na opravu tratí alebo na investície do automatizácie.

Remišová posiela súpera na ministerstvo kultúry
Súčasná vláda podľa Veroniky Remišovej (Za ľudí) nie je ideálna. Čítať ďalej
01 | 08 | 2020 | Peter Haluza