Kandidát na post predsedu strany Za ľudí Miroslav Kollár vidí stranu v stredopravej časti politického spektra
01 | 08 | 2020 I SITA

Poslanec Národnej rady SR Miroslav Kollár, ktorý sa bude uchádzať o funkciu predsedu strany Za ľudí, by zo svojej pozície chcel dosiahnuť presnejšie programové vymedzenie či lepšiu komunikáciu strany s voličmi.


Zároveň by ako líder Za ľudí začal rozhovory so zástupcami viacerých malých strán o obsahu a načasovaní možnej spolupráce s cieľom „stať sa po najbližších voľbách relevantnou dvojcifernou politickou silou“. Ako uviedol pre agentúru SITA, stranu Za ľudí vidí v stredopravej časti politického spektra.

„Opakujem už niekoľko mesiacov, že by sme sa mali vrátiť ku koreňom a pozrieť sa, kto boli a sú naši reálni voliči. Zistíme, že sú to viac mestskí ako vidiecki voliči, viac stredopraví ako ľavicoví, viac liberálni a stredoví ako konzervatívni, typická stredná trieda. A dobrá správa je, že v tejto cieľovej skupine je niekoľko stotisíc ,neobhospodárených´ voličov. Preto by sme sa na týchto ľudí mali sústrediť ako na našu hlavnú cieľovú skupinu a tomu prispôsobiť a zúžiť aj programové zameranie, aby sme sa stali čitateľnejšou stranou s jasnou identitou,“ priblížil Kollár.

Poslanec parlamentu a kandidát na predsedu strany Za ľudí je presvedčený, že súperiť v sociálno-konzervatívnom priestore s populistickými lídrami, za ktorých označil predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina) či predsedu vlády Igora Matoviča (OĽaNO), je cesta na „politický cintorín“. „Pokiaľ ide o možnosť pokračovania v koncepte stredovej strany s vlastnou identitou, ktorá cieli na všetkých, dnes už to vidím ako chiméru. Ak sme s týmto konceptom na čele s osobnosťou exprezidenta Andreja Kisku dosiahli 5,77 percenta, nevidím reálny dôvod domnievať sa, že s rovnakým konceptom bez Andreja Kisku získame nejaký výrazne lepší výsledok,“ ozrejmil koaličný poslanec.

Za nehodu lietadla An-24 mohlo pravdepodobne zlyhanie posádky lietadla
Hlavnou príčinou nehody lietadla An-24 v roku 2006 pri maďarskej obci Hejce, pri ktorej zahynulo 42 vojakov a civilov, bolo pravdepodobne zlyhanie pilotov a letovoda. Čítať ďalej
01 | 08 | 2020 | SITA


Ako prvý krok vo funkcii predsedu strany by navrhol delegátom personálne zloženie podpredsedov a predsedníctva strany. „A to také, ktoré bude na jednej strane jasným signálom rešpektovania rozloženia názorov v strane a na druhej potvrdením aj personálneho smerovania strany podľa vízie, ktorú delegátom predstavím,“ uviedol. Druhým krokom bude podľa jeho slov snaha o stretnutie s predsedami koaličných strán za účelom ďalšieho fungovania a rešpektovania koaličnej zmluvy. Následne chce osloviť členov strany v regionálnych štruktúrach.

Kollár má primárne záujem o konsolidáciu voličskej základne, čo však nepovažuje za dlhodobo možné, ak sa o tých istých voličov bude uchádzať štyri či päť „malých strán s pár percentami“. „V istej chvíli teda bude nevyhnutné hovoriť aj o nejakej podobe spájania nielen malých strán, ale aj niektorých individuálnych politikov, s ktorými sme si hodnotovo blízki, ale vzhľadom na roztrieštenosť slovenskej politickej scény sme dnes roztratení do piatich - šiestich strán,“ konštatoval.

Ďalšou kandidátkou do funkcie líderky strany Za ľudí je jej podpredsedníčka Veronika Remišová. V médiách sa dlhšie hovorí aj o podpredsedovi Za ľudí Jurajovi Šeligovi. Na otázku agentúry SITA, či bude do funkcie predsedu kandidovať aj Šeliga alebo v nej podporí práve Kollára, Miroslav Kollár odpovedal, že o svojej prípadnej kandidatúre musí rozhodovať a informovať samotný Šeliga.

Budaj podáva trestné oznámenie pre zistenia o činnosti envirofondu
Minister životného prostredia Ján Budaj podáva trestné oznámenie pre zistenia o činnosti Environmentálneho fondu. Čítať ďalej
01 | 08 | 2020 | SITA


Ak sa rozhodne nekandidovať, tak sa Kollár bude uchádzať o jeho podporu. „Poznám ho totiž ako úprimného a hodnotového človeka a jeho spôsob výkonu politiky je mi blízky. Som si vedomý aj sily jeho hlasu vnútri našej strany. Zároveň vnímam našu doterajšiu spoluprácu aj ako príklad vzájomného rešpektovania hodnotových rozdielov v niektorých otázkach,“ uzavrel Miroslav Kollár.

Vládna strana Za ľudí získala vo februárových parlamentných voľbách 5,77 percenta hlasov voličov. Po niekoľkodňových rokovaniach vstúpila do vládnej koalície s hnutiami Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) a Sme rodina a so stranou Sloboda a Solidarita (SaS). Súčasný predseda strany Andrej Kiska sa krátko po voľbách z politiky pre zdravotné problémy stiahol a rokovaním o zostavení vlády poveril práve Remišovú, ktorej následne vyslovil aj svoju podporu za šéfku strany. Snem Za ľudí, na ktorom má byť zvolený nový predseda, sa má uskutočniť 8. augusta.