Európu zasiahla vlna horúčav
01 | 08 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Mnohé regióny Európy postihli tento týždeň silné horúčavy. Ako informovala agentúra AFP, na mnohých miestach - od Británie po Taliansko - namerali v piatok teploty blížiace sa k 40 stupňov Celzia.


V tejto situácii mnohé štáty či regióny a mestá pre nárast počtu nakazených sprísnili nariadenia platné počas krízy vyvolanej koronavírusom a žiadajú od ľudí, aby nosili rúška alebo respirátory aj v exteriéri. "Aj v tejto dusivej horúčave je lepšie vyrovnať sa s 38 stupňami ako chytiť koronavírus," uviedla Daniela Iannelliová, 55-ročná obecná zamestnankyňa v Ríme.

Stav pohotovosti pre horúčavy vyhlásili v 14 talianskych mestách, zatiaľ čo Francúzsko vydalo varovania pred vysokými teplotami platné pre približne tretinu zo 101 departementov krajiny. Parížska radnica pre vysoké teploty obmedzila počet áut v uliciach, aby takto obmedzila znečistenie ovzdušia ozónom. Stalo sa tak v situácii, keď Francúzsko čaká náročný víkend, keď sa na výpadovkách smerujúcim do pobrežných oblastí budú vytvárať kolóny s autami dovolenkárov či tými, ktorí sa z dovolenky budú vracať.

Úrady v pobrežných oblastiach Francúzska v piatok vydali varovanie pred možnými lesnými požiarmi. Toto riziko ešte zvyšuje suché počasie. Jeden z takýchto požiarov hlásili z okolia mesta Anglet na juhozápade krajiny.

Čína dokončila svoj globálny satelitný navigačný systém, ktorý má konkurovať systémom ako GPS, GLONASS a Galileo
Čína uviedla, že jej globálny satelitný navigačný systém BeiDou-3 je teraz plne funkčný a je pripravený poskytovať vysoko presné služby určovania polohy po celom svete. Systém je nastavený ako konkurencia GPS, informuje portál RT. Čítať ďalej
01 | 08 | 2020 | Marek Molnár


Vzhľadom na vysoké teploty vzduchu francúzske úrady aj tento rok vyzvali občanov, aby sa postarali o svojich príbuzných a susedov v seniorskom veku. Na zvýšený dohľad nad seniormi vláda vyzvala aj domovy pre seniorov a domovy s opatrovateľskou službou. V nich totiž toto leto pre riziko nákazy koronavírusom nie je možné používať klimatizáciu.

Britská národná meteorologická služba uviedla, že piatok bol doteraz najteplejší deň v roku, keď ortuť v teplomere vystúpila na londýnskom letisku Heathrow až k hranici 35 stupňov Celzia. Mnohí Londýnčania sa v piatok vydali vlakmi do Brightonu na južnom pobreží, aby tam strávili horúci deň. Na víkend už meteorológovia predpovedajú nižšie teploty.

Rakúsko a Bulharsko tiež zaznamenali najteplejší deň tohto roku, pričom Viedeň hlásila 37 stupňov Celzia.

Španielska meteorologická služba uviedla, že väčšinu krajiny spaľuje vzdušná hmota pohybujúca sa od Afriky smerom na sever, pričom v Madride namerali 38 stupňov, zatiaľ čo niektoré iné mestá vo vnútrozemí zažili aj teploty nad 40 stupňov Celzia.

Je na Marse život? Nový koncept rozširuje hľadanie cudzích organizmov
Výskum naznačuje, že kvôli zložitosti vesmíru, štandardná definícia života môže byť príliš obmedzujúca Čítať ďalej
01 | 08 | 2020 | Mário Martinka