Prečo mal predstaviteľ Old Shatterhanda v hlave striebornú doštičku a prečo ho otec vydedil?
31 | 07 | 2020 I Timotej Dudka

Kto by nepoznal filmy ako Winnetou alebo Poklad na striebornom jazere? Veď tieto kúsky navštívilo v našich kinách najviac divákov v dejinách československej kinematografie! Aký osud mal slávny herec a predstaviteľ priateľa náčelníka Apačov, Lex Barker?


Ako píše portál Kinotip2, Lex Barker sa narodil v roku 1919 v New Yorku do zámožnej rodiny. Vyštudoval strednú a potom mieril na prestížnu univerzitu Princeton. Síce tam poslušne dochádzal, potajomky sa však už niekoľko rokov venoval divadlu.

Nakoniec otcovi oznámil, že zo školy odchádza a že chce robiť práve divadelné umenie. Ako na to člen zámožného newyorského rodu reagoval? Syna vydedil a prerušil s ním kontakty. Od tej doby sa Lex Barker musel živiť sám.

Ako sa natáčal Winnetou: Toto ste zrejme nevedeli!
Červený gentleman, neohrozený bojovník, ale aj obrovský showman. Taký bol pri natáčaní dodnes populárnej filmovej série o náčelníkovi Apačov predstaviteľ legendárneho Winnetoua Pierre Brice († 86), informuje portál Aha! Čítať ďalej
28 | 07 | 2020 | Timotej Dudka


Následne vstúpil do armády, kde sa počas 2. svetovej vojny zúčastnil bojov na severe Afriky a na Sicílii. Utrpel vážne zranenia hlavy. Namiesto kúsku lebky mu lekári vložili do hlavy striebornú doštičku. Po celý zvyšok života trpel neznesiteľnými migrénami, a akoby toho nestačilo, neskôr ešte utrpel ďalšie vážne zranenie, kedy ho črepina granátu zasiahla do nohy.

V roku 1949 hľadali filmári vhodného predstaviteľa pre rolu Tarzana. Urastený blondiak sa im hneď zapáčil. Tarzana hral v piatich celovečerných filmoch a stal sa miláčikom všetkých žien. Ideál mužskej krásy. Potom už ale nakrúcanie ďalších dielov odmietol. Bohužiaľ sa miesto ponúk nových rolí dočkal odmietnutia, a preto odcestoval do Európy.

V roku 1960 dostal úlohu v kultovej snímke Federica Felliniho Sladký život, a o dva roky neskôr už žiaril v Poklade na striebornom jazereV Európe sa z neho stala megahviezda, zatiaľ čo Amerika na neho pomaly, ale iste zabúdala.



Napriek tomu sa do New Yorku túžil vrátiť, čo sa mu aj podarilo. Avšak v tej dobe už mal vážne problémy s alkoholom. V jeho osudný deň zostal ležať bez známok života na ulici v New Yorku a trvalo príliš dlho, kým si ho niekto všimol. Zomrel na ceste za svojou snúbenicou. Onedlho sa mal totiž šiesty krát oženiť.

Z Toma Hanksa sa stal Grék! Prečo dostal nový pas?
Oscarový herec Tom Hanks (64) sa aj s manželkou Ritou Wilsonovou (63) stali oficiálnymi občanmi Grécka! Tamojšia vláda hercovi takto poďakovala za jeho kultúrne zásluhy a pomoc pri požiaroch v roku 2018, pri ktorých zomrelo vyše sto ľudí, informuje... Čítať ďalej
29 | 07 | 2020 | Timotej Dudka