Zadržaní ruskí žoldnieri plánovali teroristické činy, tvrdia bieloruské úrady
30 | 07 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Štátny tajomník Rady bezpečnosti Bieloruska Andrej Ravkov vo štvrtok uviedol, že skupina zhruba troch desiatok ruských žoldnierov zadržaná v noci na stredu neďaleko metropoly Minsk je podozrivá z prípravy teroristických činov. V krajine sa proti nim už začalo trestné konanie, informovala agentúra TASS.


Ravkov tiež poznamenal, že polícia pátra po približne 200 ďalších militantoch, ktorých sa doposiaľ nepodarilo zadržať. Z tohto dôvodu prezidentskí kandidáti v Bielorusku dostali "určité informácie", aby počas svojej volebnej kampane zvýšili bezpečnostné opatrenia, dodal Ravkov.

Bieloruská tlačová agentúra Belta v stredu informovala, že tamojšie úrady zadržali v noci na stredu 33 osôb pracujúcich pre zahraničnú súkromnú vojenskú skupinu. Súkromné vojenské zoskupenia sú v Bielorusku, kde sa 9. augusta budú konať prezidentské voľby, ilegálne.

Prezidentskí kandidáti prišli vo štvrtok ráno do ústrednej volebnej komisie, kde ich v stredu na stretnutie pozvala jej predsedníčka Lidzija Jarmošynová. O znovuzvolenie do funkcie sa uchádza aj terajší prezident Alexandr Lukašenko.

Okrem neho sa o priazeň voličov uchádzajú štyria kandidáti: predseda Bieloruskej sociálnodemokratickej strany (BSDH) Siarhej Čeračeň; bývalá poslankyňa bieloruského parlamentu Hanna Kanapacká; spolupredseda hnutia Hovor pravdu Andrej Dzmitryjev a Svitlana Cichanovská, manželka známeho blogera a aktivistu Siarheja Cichanovského, ktorému volebná komisia kandidatúru zamietla.

Trump tvrdí, že USA prestanú chrániť Nemecko, pretože „platí Rusku miliardy dolárov za energie“
Americký prezident Donald Trump obhajoval svoje rozhodnutie stiahnuť takmer 12 000 vojakov z Nemecka odvolaním sa na dovoz plynu z Ruska, pričom Washington nedávno zvýšil svoje úsilie na zablokovanie projektu Nord Stream 2, informuje portál... Čítať ďalej
30 | 07 | 2020 | Marek Molnár