Rusko a Čína zrýchľujú proces dedolarizácie vzájomného obchodu
30 | 07 | 2020 I Marek Molnár

Po rokoch rozhovorov o opustení amerického dolára to Rusko a Čína teraz uskutočňujú. V prvom štvrťroku 2020 sa podiel dolára na obchode medzi krajinami po prvýkrát znížil pod 50 percent, informuje portál RT.


Aby sme naznačili rozsah regulácie, pred štyrmi rokmi bol podiel dolára na obchode medzi krajinami viac ako 90 percent.

Podľa moskovského denníka Izvestia sa tento podiel znížil na 46 percent a klesol zo 75 percent v roku 2018. 54 percent zahraničného obchodu tvorí čínsky juan (17 percent), euro (30 percent) a ruský rubeľ (7 percent).

Zníženú úlohu dolára v medzinárodnom obchode možno pripísať najmä pokračujúcej obchodnej vojne medzi USA a Čínou. Vzťahy medzi týmito dvoma krajinami sa v roku 2020 ešte zhoršili, keď americkí politici v Pekingu obvinili Peking z toho, že skrýval závažnosť Covid-19 a prezident Donald Trump nazval chorobu „čínskym vírusom“ a „Kung-fu chrípkou“.

Milióny Američanov by sa mohli čoskoro stať bezdomovcami
Minulý týždeň skončila platnosť federálneho zákon CARES, ktorý chráni nájomníkov pred vysťahovaním. Toto vyvoláva obavy, že vlna vysťahovaní sa čoskoro dostaví. Čítať ďalej
30 | 07 | 2020 | Mário Martinka


Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v januári vysvetlil, že Moskva pokračuje „vo svojej politike zameranej na postupné zníženie obchodu v dolároch“ a podľa možnosti sa chystá obchodovať v miestnych menách.

Lavrov to nazval „objektívnou reakciou na nepredvídateľnosť hospodárskej politiky USA a priame zneužitie postavenia dolára ako svetovej rezervnej meny Washingtonu“.

Odklon od dolára možno vidieť aj v ruskom obchode s inými časťami sveta, napríklad s Európskou úniou. Od roku 2016 obchoduje medzi Moskvou a blokom najmä v eurách, pričom jeho súčasný podiel predstavuje 46 percent.

Nemecko dlhuje NATO miliardy dolárov, vyhlásil Trump
Nedostatočnými výdavkami na obranu zdôvodnil v stredu americký prezident Donald Trump plánované stiahnutie takmer 12.000 amerických vojakov z Nemecka. Tie sú totiž výrazne nižšie, než je cieľ Severoatlantickej aliancie (NATO) — dve percentá z... Čítať ďalej
29 | 07 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR