Odborníci budú diskutovať o tom, či očkovanie proti COVID-19 bude povinné
30 | 07 | 2020 I Peter Haluza, TASR

Po vyhodnotení účinkov vakcíny slovenskí odborníci pripravia odporúčanie na povinné alebo odporúčané očkovanie proti koronavírusu.


Odborníci budú diskutovať o tom, či očkovanie proti novému koronavírusu bude povinné alebo odporúčané. Prehodnotia parametre vakcíny, jej profil aj reakcie na vakcínu v populácii. Na sociálnej sieti to uviedlo Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR.

Prvoradá je účinnosť aj bezpečnosť vrátane dôkladného vyhodnotenia účinkov vakcíny. Až následne odborníci pripravia odporúčanie na vakcináciu, a to formou štandardného postupu a zadefinujú tak stratégiu pre celé územie Slovenskej republiky, zdôraznil rezort.

&id=255404251995025

 

Poukázal tiež na to, že ako členský štát Európskej únie sa Slovensko zapojilo do spoločnej iniciatívy Európskej komisie na obstarávanie a získavanie vakcín pre našich občanov v súvislosti s novým koronavírusom. S týmto cieľom bol zriadený výbor Európskej komisie pre spoločné obstarávanie vakcín.

"V rámci predbežných prvých požiadaviek na predobjednávanie vakcín sme požiadali o tri milióny vakcín," pripomenulo.

Keďže existujú aj ďalšie vakcinačné iniciatívy krajín, napríklad aliancie krajín Nemecka, Francúzska, Holandska a Talianska, MZ SR v rámci záujmu zabezpečenia ochrany zdravia obyvateľov Slovenska začalo v tejto oblasti s príslušnými zahraničnými partnermi komunikovať.

Koronavírus sa šíri v „jednej veľkej vlne“ a nezmizne so zmenou ročných období, varuje WHO
Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) zrušila nádej, že koronavírus v lete jednoducho zmizne, pričom nalieha na svet, aby sa namiesto toho pripravil na „jednu veľkú vlnu“, informuje portál RT. Čítať ďalej
29 | 07 | 2020 | Marek Molnár