Nový výskum zistil, že koronavírus sa môže skrývať v ľudských ušiach
30 | 07 | 2020 I Marek Molnár

Vedci z univerzity Johna Hopkinsa objavili koronavírus SARS-CoV-2 na neočakávanom mieste - vo vnútri ľudského ucha a aj za ním, informuje portál RT.


Tím ušných lekárov a patológov zistil, že koronavírus sa môže pohodlne usadiť v strednom uchu a mastoidnej oblasti hlavy za uchom, kde sa nachádza niekoľko dutých priestorov, o ktorých sa predpokladá, že chránia stredné a vnútorné ucho.

Lekári pitvali troch pacientov, ktorí mali pozitívny test na koronavírus aj pred ich úmrtím.

Poznamenali, že môže existovať mnoho ďalších faktorov, ktoré ovplyvňujú kolonizáciu mastoidu a stredného ucha koronavírusom, a tie sa tiež môžu líšiť v závislosti od žijúceho hostiteľa. „Môžu byť významné rozdiely medzi úmrtím na Covid-19 a úmrtím s Covid-19,“ uviedli.

Nový objav znamená, že ušní lekári, ktorí pri vyšetrovaní svojich pacientov mohli byť v pokoji, sú teraz priamo ohrození vírusom.

Rusko plánuje masové očkovanie proti Covid-19 začiatkom roku 2021
Špičkový ruský vedec tvrdí, že krajina bude schopná vyrobiť dostatok vakcíny proti Covid-19 na celoštátnu imunizáciu už začiatkom roku 2021. Varuje však, že to bude nejaký čas trvať, kým bude možné správne zmerať jej účinnosť, informuje portál... Čítať ďalej
29 | 07 | 2020 | Marek Molnár


Štúdia pitevného výskumného programu nemocnice JH trvala šesť mesiacov a bola uverejnená 23. júla.

Napriek tomu, že pripustili obmedzenia svojej štúdie, vedci aj tak odporučili lekárskym pracovníkom, aby pri vykonávaní ušných vyšetrení a operácii uší prijali ďalšie ochranné opatrenia - napríklad nosili masky alebo prístroje na čistenie vzduchu.

Vedci z univerzity Johna Hopkinsa tiež naliehali na svojich kolegov, aby v čakárňach kliník neznížili pravidlá sociálneho dištancovania. Povedali, že ubezpečenie, že izby sú menej preplnené, zmierňuje riziko rozšírenia.

Aktualizované usmernenia pre ušné a neurotologické postupy sa čoskoro uverejnia v Spojených štátoch.

Británia má prvú mačku nakazenú koronavírusom
V Británii zaznamenali prvý prípad nákazy novým typom koronavírusom u mačky domácej. Informovala o tom v pondelok spravodajská televízia Sky News. Čítať ďalej
27 | 07 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR