Minister Mičovský podporuje rozhodnutie vedenia štátneho podniku Lesy SR vypovedať rámcové kúpne zmluvy na drevnú hmotu
30 | 07 | 2020 I TASR

Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ján Mičovský podporuje rozhodnutie vedenia štátneho podniku Lesy SR vypovedať rámcové kúpne zmluvy na drevnú hmotu.


"Tento krok, ktorý vyvolal isté vážne a kontroverzné vyjadrenia, oceňujem," uviedol minister na stredajšej tlačovej besede. Podľa Mičovského dochádzalo pri uzatváraní zmlúv k deformáciám trhu a hoci niektoré osoby, ktoré za ne nesú zodpovednosť, sú za mrežami, dôsledky ich obchodnej politiky majú pretrvávať.

Minister preto oceňuje "radikálny" krok nového vedenia Lesov SR, ktorým vypovedajú všetky zmluvy. Následne sa na ne budú môcť pozrieť a vyradiť tie, ktoré sú toxické alebo priekupnícke a nastaviť nový pohľad na obchodovanie s drevom.

Generálny riaditeľ štátneho podniku Lesy SR Matej Vigoda skonštatoval, že nie je možné postaviť niečo nové a dobré na zhnitých základoch. Podľa neho nedokážu zmluvy dôkladne preskúmať, je v nich zároveň množstvo rôznych dodatkov. Problémom je aj to, že zmluvy iba čiastočne reagujú na meniacu sa výšku ťažby dreva, ktorá v priebehu minulého roka klesla o 600 tis. kubíkov.

Pre africký mor ošípaných možno nasadia aj ozbrojené zložky!
Situácia súvisiaca s africkým morom ošípaných je na Slovensku vážna a chovy sú extrémne ohrozené. Čítať ďalej
29 | 07 | 2020 | SITA


"Z tohto dôvodu sme sa rozhodli pre toto plošné riešenie," vyhlásil. Nová obchodná politika štátneho podniku bude podľa neho transparentná a bude ju možné kedykoľvek a kdekoľvek odprezentovať. "My sa nechceme hanbiť za to, čo robíme a ako to robíme," odkázal.

Minister Mičovský v tejto súvislosti apeloval na čistotu vzťahov v jednotlivých zmluvách, a to tak, aby boli podpisované v prospech Slovenska, Lesov SR ale aj v prospech spracovateľov. Práve tí pritom avizované rušenie zmlúv kritizujú a nové vedenie štátneho podniku obviňujú z neprofesionality a nekompetentnosti. Podľa nich absolútne ignoruje a torpéduje všetky základné zásady budovania a udržovania stabilných obchodných vzťahov so slovenskými spracovateľmi.

„Sme presvedčení, že oddeliť zrno od pliev a rozlíšiť spracovateľské subjekty od obchodných a priekupníckych sa dá aj inou cestou, než iba takýmto radikálnym, nekompetentným, neprofesionálnym a zbytočným krokom,“ myslí si prezident Zväzu spracovateľov dreva SR Karol Vinš. Minister, ako aj Lesy SR im odkázali, že nie je dôvod na paniku, práve naopak, situácia sa pre nich zlepší.

Naď odtajnil vyšetrovací spis havárie vojenského špeciálu pri maďarskej obci Hejce
Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) odtajnil vyšetrovací spis havárie vojenského špeciálu AN-24 na vrchu Borsó pri maďarskej obci Hejce. Čítať ďalej
29 | 07 | 2020 | SITA


Obavy spracovateľov dreva však podľa zverejneného stanoviska nerozptýlila ani stredajšia tlačová beseda. „My nie sme priekupníci! Spracúvaním slovenského dreva, ku ktorému sa niekedy sťažka dostávame, vytvárame pridanú hodnotu pre slovenskú ekonomiku a garantujeme pracovné príležitosti pre viac ako 40 tisíc ľudí na Slovensku!“ reagoval prezident zväzu Vinš. Naďalej preto odmietajú podľa nich nekompetentné rozhodnutie o vypovedaní zmlúv drevospracujúcim podnikom.

Štátny podnik Lesy SR v pondelok informoval, že sa rozhodol vypovedať rámcové kúpne zmluvy na drevnú hmotu. Celkovo ide o 119 zmlúv, ktoré predpokladali odber približne 3 mil. kubických metrov dreva. „Hlavným dôvodom sú vážne pochybnosti o transparentnosti pri ich uzatváraní. Podniku tiež absentujú zdroje na ich úplné naplnenie,“ povedal vtedy generálny riaditeľ podniku Matej Vigoda. Zmluvy sa zrušia po uplynutí výpovednej doby a následne chcú Lesy SR zaviesť transparentný spôsob ich uzatvárania.

Štátny podnik Lesy SR je najväčším správcom lesného majetku na Slovensku. Obhospodaruje necelých 900-tisíc hektárov lesných pozemkov, čo je takmer 45 % lesného pôdneho fondu Slovenska. Koncom roka 2019 zamestnával podnik takmer 3 600 ľudí.

Agendu po Kyselicovi dočasne prevezme minister Mikulec
Agendu po štátnom tajomníkovi ministerstva vnútra Lukášovi Kyselicovi (OĽaNO) dočasne prevezme šéf rezortu Roman Mikulec (OĽaNO). Pre agentúru SITA to uviedla riaditeľka tlačového oddelenia Barbara Túrosová. Ako dodala, výberom nového štátneho... Čítať ďalej
29 | 07 | 2020 | SITA