Pri ceste autom do zahraničia je potrebné mať pri sebe medzinárodnú automobilovú poisťovaciu kartu
29 | 07 | 2020 I SITA

Pri ceste autom mimo Slovenska je potrebné mať platnú tzv. zelenú kartu, ktorá je dokladom o tom, že auto je povinne zmluvne poistené.


Pri nehode v akejkoľvek európskej krajine, v severnej časti Afriky, Rusku, Izraeli či Iráne, tak systém zelenej karty zabezpečí plnenie. Avšak od 1. júla je medzinárodnú automobilovú poisťovaciu kartu možné používať aj v bielej farbe.

"Je to praktické napríklad pri strate zelenej karty, keď novú kartu nemusí majiteľ vybavovať v pobočke poisťovne, či čakať na jej doručenie, ale jednoducho si ju môže vytlačiť kdekoľvek sa nachádza," konštatuje poisťovňa Allianz.

Pre vodičov sa podľa poisťovne Uniqa v zásade nič nemení. "Jedinou ich povinnosťou je mať kartu počas jazdy vždy pri sebe v tlačenej podobe, nateraz v zelenej alebo bielo-čiernej farbe, od 1. júla 2021 už iba v bielo-čiernom vyhotovení," hovorí riaditeľ oddelenia poistenia motorových vozidiel v poisťovni Uniqa Július Baláž.

Polícia stále vyšetruje zneužitie právomoci pri Mečiarových amnestiách
Polícia stále vyšetruje prípad zneužitia právomoci verejného činiteľa v súvislosti s amnestiami expremiéra Vladimíra Mečiara, ktoré udelil po únose Michala Kováča mladšieho. TASR o tom informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru... Čítať ďalej
28 | 07 | 2020 | TASR


Na bielo-čierny formát sa prejde postupne počas prechodného obdobia, ktoré bude trvať jeden rok do konca júna 2021. V tomto období môžu poisťovne vydávať klientom zelenú aj bielo-čiernu kartu. "Kvôli zásobe predtlačených formátov v zelenej farbe Uniqa využije možnosť prechodného obdobia," dodal Baláž.

Hlavný zmysel prechodu na bielo-čierny formát je v tom, že tlačenie na zelený papier obmedzuje digitalizované riešenia, vytvára náklady na papier a zaťažuje životné prostredie.

Do budúcnosti sa počíta s prechodom na plnú digitalizáciu, ktorá predpokladá vznik medzinárodnej elektronickej databázy zelených kariet. Znamená to, že motoristi by už nemali mať žiadnu kartu v tlačenej podobe a platnosť poistenia bude polícia kontrolovať priamo v tomto elektronickom systéme.

Senát ŠTS otvoril proces so starostom Dolného Chotára, obvinený je aj z vrážd
Senát Špecializovaného trestného súdu pod vedením predsedníčky Pamely Záleskej otvoril hlavné pojednávanie so starostom Dolného Chotára Františkom D. a ďalšími obvinenými. František D., jeho syn František D. mladší, Ladislav A. a Roland Sz. čelia... Čítať ďalej
29 | 07 | 2020 | TASR