USA tvrdia, že „nikto“ nechce Iránu dovoliť kupovať a predávať zbrane
28 | 07 | 2020 I Marek Molnár

Nikto nechce dať Iránu príležitosť nakupovať a predávať zbrane, uviedol Washington a dodal, že ​​regionálna bezpečnosť by utrpela, ak by sa povolilo ukončenie zbrojného embarga voči Teheránu, informuje portál RT.


"Nikto nechce dať Iránu šancu, aby vstúpil do obchodu so zbraňami," uviedol v nedeľu osobitný zástupca USA pre Irán Brian Hook. Podporil svoje domýšľavé tvrdenie tým, že trvá na tom, že ak dôjde k zrušeniu súčasného zbrojného embarga na Teherán, konflikt v Sýrii sa zhorší. Úradník obvinil Irán z obchádzania medzinárodných obmedzení a varoval, že mier na Blízkom východe by bol ohrozený, ak by sa súčasné sankcie uvoľnili alebo zrušili.

Washington opakovane vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby predĺžilo zbrojné embargo, ktorého platnosť sa skončí v októbri.

Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo začiatkom minulý týždeň varoval, že Čína by mohla začať predávať zbrane Teheránu po uplynutí platnosti embarga. "Pracujú na tom a čakajú na 18. október, keď vyprší platnosť zbrojného embarga," uviedol minister zahraničných vec USA v stredu.

Nemecko odmietlo možnosť návratu Ruska do skupiny G7
Nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas odmietol možnosť návratu Ruska do elitného zoskupenia G7 po tom, ako americký prezident Donald Trump nedávno navrhol opätovné prijatie Moskvy do tohto klubu vedúcich ekonomických mocností. Čítať ďalej
27 | 07 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Embargo na konvenčné zbrane sa datuje do roku 2010, keď Rada bezpečnosti OSN podnikla kroky potom, ako Irán odmietol poskytnúť inšpektorom OSN plný prístup k jeho jadrovým zariadeniam. V spoločnom komplexnom akčnom pláne z roku 2015 (JCPOA) sa stanovilo, že embargo sa zruší po piatich rokoch.

JCPOA zabezpečil väčší dohľad nad iránskym jadrovým programom výmenou za odstránenie medzinárodných sankcií.

Avšak Washington jednostranne odstúpil od dohody v máji 2018 a čoskoro potom začal ukladať sankcie. EÚ tento krok široko kritizovala. Irán pomaly začal odstupovať od svojich záväzkov vyplývajúcich z dohody, pričom tvrdí, že nie je povinný dodržať dohodu, ak ostatní signatári dohody odmietnu dodržiavať svoje sľuby.

Putin sľúbil ruskej armáde hypersonickú zbraň aj 40 nových plavidiel
V Rusku sa testuje nová hypersonická protilodná riadená strela Cirkon. Čítať ďalej
26 | 07 | 2020 | TASR