Ruská ambasáda na Slovensku má najviac zamestnancov, prekonala aj Čínu či USA
28 | 07 | 2020 I Jaroslav Fabok

Veľvyslanectvo Ruskej federácie na Slovensku má až 75 zamestnancov, čo je viac ako majú americká (36 zamestnancov), nemecká (19 zamestnancov) a čínska (19 zamestnancov) ambasáda dokopy. Z tohto počtu má ruská ambasáda 45 oficiálne priznaných diplomatov a ďalších 30 predstavujú zamestnanci ambasády a konzulátov mimo diplomatickej listiny. 


O nadmernom počte ľudí spadajúcich pod pôsobnosť ruskej ambasády na Slovensku informuje Denník N. Z informácií, ktorými denník disponuje, vyplýva, že viacero ruských občanov s diplomatickým pasom pôsobiacich na Slovensku nie je evidovaných ministerstvom zahraničia. Naopak na diplomatickej listine sa má nachádzať aj osoba, ktorá na Slovensku už rok a pol nepôsobí. 

„Považujeme za samozrejmé, že je povinnosťou diplomatických misií cudzích štátov akreditovaných v Slovenskej republike dbať o to, aby pôsobenie všetkých ich zamestnancov bolo v súlade s Viedenským dohovorom o diplomatických stykoch vrátane otázky primeraného počtu ich personálu,“ reaguje slovenská diplomacia. 

V rámci európskych krajín je pritom dlhodobým problémom
Prítomnosť ruských agentov na Slovensku potvrdili už aj politici
Nový minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) potvrdil, že jeho predchodcovia na rezorte ale aj predchádzajúce vlády vedeli, že na našom území realizujú cudzie mocnosti rôzne aktivity. Rusko svojich spolupracovníkov verbuje rôznymi spôsobmi a v súlade... Čítať ďalej
11 | 07 | 2020 | Jaroslav Fabok
ruských agentov, ktorí vykonávajú špionážnu činnosť a to aj na diplomatickej úrovni. V Čechách sa to prednedávnom prejavilo spravodajskými hrami ruských diplomatov, po ktorých začala polícia chrániť troch českých politikov kritizujúcich Putinov režim. 

Sestra Matovičovho oponenta potvrdila, že premiérovu diplomovku prepisovala
Univerzite Komenského v Bratislave sa už podarilo zistiť meno oponenta, ktorý pred 22 rokmi hodnotil diplomovú prácu Igora Matoviča (OĽaNO). Je ním Michal Tučný, v súčasnosti jeden z konateľom firmy PwC Slovensko. Čítať ďalej
28 | 07 | 2020 | Jaroslav Fabok


Ako vyšlo nedávno najavo, Rus, ktorý je spájaný s vraždou v Berlíne, mal na vstup do priestoru Európskej únie použiť slovenské víza. Slovenský konzulát v ruskom Petrohrade mal totiž vydať vízum na celý rok mužovi, ktorý použil falošnú identitu. 

Denník N pripomína, že v roku 2018 vyhostilo Slovensko plukovníka Alexandra Nikolajeviča Vinogradova, u ktorého sa predpokladalo, že bol agentom ruskej vojenskej rozviedky GRU. Zvýšenú aktivitu cudzích spravodajských služieb pôsobiacich v celej Európe potvrdila aj Slovenská informačná služba (SIS). 

„Nie je jasné, aký počet diplomatov vykonáva zároveň aj spravodajské aktivity, no je zaujímavé, že počet ruských diplomatov na Slovensku je rádovo vyšší než počet slovenských diplomatov v Rusku,“ povedal na margo vysokého počtu ruských diplomatov na Slovensku šéf think taku Globsec Daniel Milo. 

Zároveň dodal, že v Českej republike, kde pôsobí až 138 zamestnancov ruskej diplomatickej misie, sa hovorí o približovaní vzájomných čísel. Na Slovensku je pritom na ruskú ambasádu napojených až dvanásť rôznych organizácií, medzi ktoré patrí napríklad Ruské centrum vedy a kultúry či Zväz Rusov v Bratislave. 

Polícia už obvinila mladíka za krvavý útok na členov rodiny
Vyšetrovateľ obvinil 16-ročnú mladistvú osobu z obzvlášť závažného zločinu vraždy v štádiu pokusu. Čítať ďalej
28 | 07 | 2020 | Peter Haluza