Ministerstvo školstva chce v školách minimalizovať nadmernú administratívu
28 | 07 | 2020 I SITA

Ministerstvo školstva identifikovalo na školách 140 byrokratických úkonov, z ktorých časť vyhodnotilo ako nepotrebnú. Zvyšné plánuje prehodnotiť či zjednodušiť.


Ako agentúru SITA informoval tlačový odbor Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR, ide hlavne o rôzne duplicitné povinnosti, postupy pri verejnom obstarávaní či vedenie spisov a záznamov.

Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) uviedol, že chcú tiež presadiť väčšiu digitalizáciu pri vedení aj archivovaní týchto dát. Rezort v tejto súvislosti pripravuje balík opatrení, ktorý by mal odstrániť zbytočnú byrokraciu na školách a uľahčiť ich fungovanie. Údaje o problematických či nepotrebných údajoch získalo ministerstvo oslovením niekoľkých riaditeľov škôl.

Juraja Novockého vymenovali za európskeho prokurátora
Slovenský prokurátor Juraj Novocký bol vymenovaný za jedného z 22 prokurátorov Európskej prokuratúry. Na svojej internetovej stránke to uvádza Rada Európskej únie. Čítať ďalej
28 | 07 | 2020 | SITA


„Chceme, aby hlavnou náplňou práce učiteľov bolo odovzdávať vedomosti a aby náplňou práce riaditeľov bola v prvom rade starostlivosť o školu. Nadmernú administratívu v ich práci chceme minimalizovať, aby svoj čas prioritne venovali vzdelávaniu svojich žiakov a rozvoju školy,“ priblížil Gröhling. Dodal, že v školstve sa opakovane zavádzali zmeny a pridávali nové povinnosti pre školy, čím sa zvyšovala administratívna záťaž pre učiteľov a riaditeľov.

Balík opatrení na odstránenie byrokratických prekážok by mal vstúpiť do platnosti by malo vstúpiť najneskôr v septembri 2021. Ministerstvo očakáva, že školy aj po tomto termíne identifikujú ďalšiu nadmernú administratívnu záťaž, a preto počíta s podobnými opatreniami aj do budúcnosti.