Egyptská armáda použila falošnú fotografiu na oznámenie spoločných námorných cvičení s Francúzskom
28 | 07 | 2020 I Marek Molnár

Egyptské ministerstvo obrany použilo starú fotografiu francúzskej vojnovej lode na oznámenie správ o spoločných cvičeniach s Francúzskom, zatiaľ čo egyptská loď bola do fotky pridaná v programe na úpravu fotografií, zistila turecká agentúra Anadolu, informuje portál RT.


Vyhlásenie o cvičeniach v Stredozemnom mori, na ktorých sa zúčastnila egyptská korveta Tahya Misr a jej francúzsky náprotivok F713 Aconit, sa v sobotu oznámilo na internetovej stránke ministerstva obrany a na sociálnych médiách.

Spoločné cvičenie s Francúzskom bolo zamerané na „spoluprácu pri vedení bojových misií na mori proti nepriateľom pomocou paľby“. Cvičenie ukázalo, že Káhira aj Paríž sa zaviazali k „námornej bezpečnosti a stabilite v Stredozemnom mori“, uvádza sa vo vyhlásení, ku ktorému bola priložená fotografia obidvoch lodí v akcii.



Vyhlásenie vyzdvihli médiá, pričom mnoho egyptských portálov použilo vo svojich článkoch aj obrázok od ministerstva obrany. Portál Anadolu však trval na tom, že egyptská armáda zdieľala „falošnú fotografiu“ v súvislosti s cvičeniami s francúzskym námorníctvom.

"Zistilo sa, že egyptská vojenská loď bola pridaná k francúzskej korvety F713 pomocou programu na úpravu fotografií," uviedol portál.

Tureckí novinári dokonca našli originálnu fotografiu Aconitu s tým, že pochádza z webovej stránky amerického námorníctva a bola odfotografovaná počas americko-francúzskych námorných cvičení v roku 2013.

Pôvodná fotografia z Wikipedie / Americké námorníctvo


Káhira ani Paríž nemali k tomu zisteniu žiadne pripomienky.

Vzťahy s Egyptom a Francúzskom zostávajú napäté kvôli Líbyi. Ankara aktívne podporuje líbyjskú vládu národnej dohody (GNA) a zároveň obviňuje Káhiru a Paríž z toho, že sú na strane konkurenčnej líbyjskej národnej armády (LNA) Khalifa Haftara.

Minulý mesiac Francúzsko obvinilo turecké námorníctvo z toho, že konalo agresívne a bránilo francúzskej lodi, aby skontrolovala nákladnú loď v Stredozemnom mori.

Ruská nadzvuková raketa Zircon „dokazuje svoje jedinečné vlastnosti“
Testy rakety Zircon, jednej z niekoľkých nadzvukových zbraní ruskej armády, sa úspešne blížia ku koncu, uviedlo ministerstvo obrany, informuje portál RT. Čítať ďalej
27 | 07 | 2020 | Marek Molnár