Turecko pozastaví ťažobný prieskum v spornej oblasti Stredozemného mora
28 | 07 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Turecko pozastaví prieskum ložísk ropy a zemného plynu v spornej oblasti vo východnej časti Stredozemného mora, informovala v utorok agentúra AP. Turecké aktivity vyvolali protesty Grécka a ďalších krajín EÚ.


Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan svojim spolupracovníkom povedal, aby boli "konštruktívni" a na istý čas ťažobný prieskum v oblasti pozastavili, uviedol v utorok prezidentský hovorca Ibrahim Kalin.

Turecko 22. júla oznámilo, že do sporných vôd vo východnej časti Stredozemného mora, ktoré si nárokujú Grécko aj Turecko, vysiela jednu prieskumnú loď a dve podporné plavidlá. Lode mali preskúmať preskúmať možnosti ťažby ložísk ropy a zemného plynu južne od gréckych ostrovov Rodos, Karpathos a Kastelorizo. Grécka armáda po oznámení Ankary vyhlásila stav pohotovosti. Kroky Turecka kritizovali i USA, Francúzsko a ďalšie európske krajiny.

Američanov zaujíma Čierne more! Rusi už tretí krát za menej ako týždeň odprevadili americké špionážne lietadlo (VIDEO)
Každý vie, že Čierne more je v lete atraktívnym miestom, ale tento rok sa zdá, že americkí piloti sú k nemu obzvlášť priťahovaní. Od štvrtka ruské letectvo už po tretíkrát zachytilo v tejto oblasti americké špionážne lietadlo, informuje portál... Čítať ďalej
28 | 07 | 2020 | Marek Molnár


Grécko a Turecko sa sporia ohľadne ťažobných práv v Stredozemnom mori. Ankara si nárokuje rozsiahle plochy Stredozemného mora na základe vlaňajšej kontroverznej dohody s Líbyou. Atény túto dohodu odmietajú a tvrdia, že nerešpektuje námorné zóny v okolí gréckych ostrovov.

Erdoganov hovorca v utorok naznačil ochotu riešiť celý spor s Gréckou zmiernou cestou. Otvorené otázky treba podľa neho riešiť prostredníctvom dialógu a spolupráce oboch krajín. Otvorenosť vstúpiť do rokovaní  s Ankarou vyjadril už v pondelok hovorca gréckej vlády.

Pri požiari palivových cisterien v Iráne utrpelo zranenia päť ľudí
Pri požiari palivových cisterien na v meste Kermánšáh na západe Iránu utrpelo v utorok zranenia päť ľudí. Informovala o tom agentúra AFP. Čítať ďalej
28 | 07 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR