USA pokračujú vo financovaní podnikov v oblasti ťažby vzácnych zemín kvôli napätému vzťahu s Čínou
27 | 07 | 2020 I Marek Molnár

Pentagón sa údajne rozhodol pokračovať v sponzorovaní dvoch projektov ťažby nerastných surovín a vzácnych zemín, aby sa znížila závislosť USA od hlavného globálneho dodávateľa životne dôležitých materiálov z Číny, pričom napätie medzi týmito dvoma krajinami aj naďalej stúpa, informuje portál RT.


Austrálska spoločnosť Lynas Corporation, najväčší podnik v oblasti ťažby vzácnych zemín na svete okrem Číny, a jej americký rival MP Materials, získali v apríli granty od americkej armády na zariadenia na separáciu vzácnych zemín v Texase a Kalifornii. Financovanie sa však rýchlo pozastavilo, pretože senátori naliehali na to, aby sa podporovali iba projekty USA týkajúce sa vzácnych zemín.

Ministerstvo energetiky USA zároveň vyjadrilo obavy z vplyvu Pekingu na spoločnosť MP Materials, keďže čínska spoločnosť vlastní menšinový podiel.

Po dodatočnom výskume, ktorý uskutočnila tretia strana, ministerstvo obrany rozhodlo o obnovení financovania projektov, informovala agentúra Reuters začiatkom tohto týždňa. Podľa dokumentu z 10. júla sa pri preskúmaní dospelo k záveru, že postup udeľovania sa dodržiaval spravodlivo. Zatiaľ nie je jasné, koľko peňazí firmy získajú v rámci tohto programu.

Trump umožňuje americkým obchodníkom so zbraňami ľahšie predávať vražedné a špionážne drony do zahraničia
Americký prezident Donald Trump podpísal opatrenie, ktoré americkým výrobcom zbraní umožňuje predávať ďalšie vojenské bezpilotné lietadlá zahraničným krajinám, pričom trvá na tom, že predchádzajúce kontroly vývozu boli „zastaralé“ a... Čítať ďalej
26 | 07 | 2020 | Marek Molnár


Vzácne zeminy sú skupinou prvkov životne dôležitých pre výrobu viacerých zariadení, od mobilných telefónov až po pokročilé vojenské zariadenia. Rovnako ako v prípade zvyšku sveta, aj USA sa vo veľkej miere spoliehajú na Čínu v súvislosti s bežne používanými materiálmi, pretože predstavujú väčšinu svetovej produkcie.

Keďže Čína minulý rok naznačila, že by mohla prerušiť dodávky na vrchole obchodného napätia medzi dvoma najväčšími ekonomikami na svete, Trumpova administratíva teraz hľadá spôsoby, ako zvýšiť domácu výrobu.

USA zvyšujú tlak na dodávateľov projektu Nord Stream 2
Vláda USA podnikla ďalšie kroky aby prinútila európske firmy, aby odstúpili od výstavby ruského plynovodu Nord Stream 2, informuje portál RT. Čítať ďalej
26 | 07 | 2020 | Marek Molnár