Poľsko zrejme podá návrh na odstúpenie od "Istanbulského dohovoru"
27 | 07 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Poľský minister spravodlivosti Zbigniew Žiobro v pondelok oficiálne podal návrh na odstúpenie Poľska od Istanbulského dohovoru. Ako informovala agentúra DPA, Žiobro tento návrh podal spoločne s rezortom práce, rodiny a sociálnych vecí.


Agentúra DPA zároveň pripomenula, že Žiobrov návrh musí byť schválený aj poľskou vládou.

Vedúci kancelárie poľského premiéra Michal Dworczyk v pondelok v rozhovore pre súkromný spravodajský kanál Polsat ubezpečoval, že "neexistuje žiadne oficiálne a jednoznačné rozhodnutie týkajúce sa Istanbulského dohovoru."

V podobnom duchu sa v pondelok vyjadril aj hovorca vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Radoslaw Fogiel, keď uviedol, že "emocionálna reakcia (na plánované odstúpenie Poľska od Istanbulského dohovoru) ... je určite predčasná." Dodal, že vláda Istanbulský dohovor analyzuje a zatiaľ ešte o odstúpení od neho nerozhodla.

O tomto Fogielovom vyjadrení médiá informovali ešte pred tým, ako sa objavila správa, že Žiobro podal návrh na odstúpenie Poľska od Istanbulského dohovoru. Zámery vlády vo Varšave týkajúce sa Istanbulského dohovoru vyvolali v Poľsku minulý piatok pouličné protesty a svoje obavy v súvislosti s odstúpením Poľska od tohto dokumentu vyjadrili počas minulého víkendu aj Rada Európy a EÚ.

Európska ekonomika je na ceste k zatieneniu USA po kríze Covid-19
Európa je na tom lepšie ako USA, nielen pri zvládaní prepuknutia choroby Covid-19, s výrazne nižším počtom infekcií, ale aj pokiaľ ide o vysporiadanie sa s hospodárskym poklesom, prehlásili bankári, informuje portál RT. Čítať ďalej
27 | 07 | 2020 | Marek Molnár