Trump umožňuje americkým obchodníkom so zbraňami ľahšie predávať vražedné a špionážne drony do zahraničia
26 | 07 | 2020 I Marek Molnár

Americký prezident Donald Trump podpísal opatrenie, ktoré americkým výrobcom zbraní umožňuje predávať ďalšie vojenské bezpilotné lietadlá zahraničným krajinám, pričom trvá na tom, že predchádzajúce kontroly vývozu boli „zastaralé“ a „nespravodlivé“, informuje portál RT.


Nová smernica, ktorú v piatok oznámil Biely dom, zmierňuje obmedzenia týkajúce sa predaja veľkých bezpilotných lietadiel, ktoré boli predtým klasifikované podobne ako rakety a riadili sa prísnymi vývoznými obmedzeniami. Tento krok predstavuje významnú zmenu režimu kontroly raketových technológií (MTCR), neformálneho súboru pravidiel upravujúcich predaj arzenálu do približne 35 krajín.

"Tieto zastarané štandardy nielenže poskytujú nespravodlivú výhodu krajinám mimo MTCR a poškodzujú priemysel Spojených štátov, ale tiež bránia našej odstrašovacej schopnosti v zahraničí tým, že znevýhodňujú našich partnerov a spojencov pomocou technológie subdodávateľov," uviedol Biely dom a zdôraznil potrebu rozšíriť americký trh s bezpilotnými lietadlami a „zvýšiť hospodársku bezpečnosť“.

Podľa nových pravidiel budú bezpilotné lietadlá UAV, ktoré lietajú rýchlosťou do 800 kilometrov za hodinu - vrátane útočného dronu General Atomics MQ-9 Reaper a špionážneho dronu Global Hawk spoločnosti Northrop Grumman - zaradené do nižšej kategórie, čím sa znížia obmedzenia ich predaja do zahraničia.

Je to ponorka? Nie, je to tank! Ruskí vojaci prešli v T-72 cez riečne koryto (VIDEO)
Ruský hlavný bojový tank T-72 prešiel v priebehu desaťročí mnohými úpravami, pričom teraz dokáže prejsť riečnym korytom, ako to je možné vidieť na pôsobivom videu od ruského ministerstva obrany, informuje portál RT. Čítať ďalej
25 | 07 | 2020 | Marek Molnár


Zatiaľ čo Biely dom tvrdil, že MTCR bola „v zúfalej potrebe modernizácie“, pretože sa vzťahuje na bezpilotné lietadlá, zmena pravidiel je v súlade s dlhodobou Trumpovou politikou, že americké obchody so zbraňami sú pre hospodárstvo prínosom a opakovane tvrdil, že „milióny pracovných miest v USA sa vytvorilo vďaka sérii veľkých predajov Saudskej Arábii v minulom roku."

V správe Centra pre medzinárodnú politiku z mája sa uvádza, že tieto čísla boli prehnané, pričom obchod pravdepodobne viedol k menej ako 40 000 novým pracovným miestam.

Trumpova administratíva tiež uvážila, či sa má ukončiť kongresové preskúmanie nových obchodov so zbraňami, informuje portál Reuters.

Čínski piloti stíhacích lietadiel ukázali svoje letecké bojové schopnosti (VIDEO)
Video ukazuje manévrovanie a výcvik čínskych pilotov bojových lietadiel J-10, ako aj zostrelenie nepriateľského cieľa počas vzdušného boja, informuje portál RT. Čítať ďalej
20 | 07 | 2020 | Marek Molnár