K podpáleniu katedrály v Nantes sa priznal utečenec z Rwandy
26 | 07 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Francúzska prokuratúra začala v nedeľu v skorých ranných hodinách oficiálne vyšetrovať utečenca z Rwandy po tom, čo sa priznal, že požiar v gotickej katedrále v meste Nantes založil on. Píše o tom agentúra Reuters na základe informácií denníka Le Monde.


Tridsaťdeväťročného pomocníka podozrivého z podpaľačstva už polícia vypočúvala minulý víkend a potom prepustila. Túto sobotu ho znova zadržali. Následne voči nemu v noci na nedeľu vzniesli obvinenia a umiestnili do vyšetrovacej väzby. Je obvinený z "ničenia a poškodenia ohňom".

Požiar katedrály vypukol v sobotu 18. júla ráno. Oheň v historickej budove vzbĺkol niekoľko hodín po tom, ako tento muž - dobrovoľník pracujúci pre nanteskú diecézu - deň predtým večer uzamkol katedrálu na noc.

V katedrále vo francúzskom Nantes vypukol požiar (video) (aktualizácia)
Hasiči označili požiar za vážny. Čítať ďalej
18 | 07 | 2020 | Peter Haluza, TASR


Prokuratúra po požiari, ktorý podľa nej vypukol v chráme na troch rôznych miestach, začala vyšetrovanie podpaľačstva. Rwanďana po opätovnom zadržaní predviedli pred sudcu v Nantes. Nebol identifikovaný menom, avšak jeho advokát Quentin Chabert podľa Le Monde povedal, že svoj čin hlboko ľutuje a spolupracuje.

V Katedrále sv. Petra a sv. Pavla v západofrancúzskom Nantes, ktorej výstavba v gotickom štýle sa začala v 15. storočí, požiar zničil organ z roku 1621, ktorý prežil aj Veľkú francúzsku revolúciu či bombardovanie počas druhej svetovej vojny. Zničené boli aj cenné artefakty a maľby, ako aj vitrážové okná, ktoré obsahovali časti skla zo 16. storočia.

Chrám v Nantes zasiahol rozsiahly požiar naposledy v roku 1972, keď zničil jeho strechu. Opravy trvali viac než 13 rokov. Vlani v apríli požiar zdevastoval katedrálu Notre-Dame v Paríži. Zničená bola strecha celej hlavnej lode a niektoré stredoveké okenné vitráže, poškodili sa aj vnútorné časti chrámu.

Dráma pri požiari: Deti museli vyskočiť z okna horiaceho bytu, ich záchrancovia utrpeli zlomeniny (VIDEO)
Skutoční hrdinovia. Súrodenci ohrození požiarom v zamknutom byte vo francúzskom Grenoble sa zachránili skokom z výšky. Dvom z mužov, ktorí ich chytali holými rukami, sila nárazu spôsobila zlomeniny. Zábery nie sú vhodné pre citlivé... Čítať ďalej
26 | 07 | 2020 | Natália Sollárová