Hubbleov teleskop zachytil nádherný záber Saturnu počas jeho letného obdobia (FOTO)
26 | 07 | 2020 I Marek Molnár

NASA zdieľala so svetom svoj najnovší úchvatný záber Saturnu, ktorý vyhotovil Hubbleov vesmírny teleskop, pričom ukazuje svoj nádherný prstenec počas letného obdobia, informuje portál RT.


Fotografia, ktorá bola zachytená 4. júla 2020, predstavuje letný čas na severnej pologuli Saturnu. Na fotografii je tiež možné spozorovať dva mesiace plynového obra - vpravo Mimas a dole Enceladus.



Obrázok zachytil množstvo atmosférických búrok, ktoré prichádzajú a odchádzajú každý rok, ale môžu mať dramatické účinky na sfarbenie atmosféry kvôli vodíku a héliu na planéte.

Stopy amoniaku, metánu, zmrazenej vodnej pary a uhľovodíkov sa vyskytujú na obrázku v podobe viditeľnej žltej a hnedej farby, ktoré sú kompenzované červenou a modrou hmlou na severnom a južnom póle - obidve sú predmetom mnohých špekulácií.

11-miliardová medzera v našom chápaní histórie vesmíru bola konečne „naplnená“
Sloan Digital Sky Survey (SDSS) publikoval komplexnú 3D mapu vesmíru, ktorá predstavuje „jeden z najvýznamnejších pokrokov v kozmológii za posledných desať rokov,“ uviedol jeden expert, informuje portál RT. Čítať ďalej
22 | 07 | 2020 | Marek Molnár


Červená hmla môže byť spôsobená zvýšeným slnečným žiarením, ktoré by mohlo mať za následok spálenie ľadu z aerosólov v atmosfére, ktoré počas zimy dodávajú modrý odtieň.

"Je úžasné, že aj za pár rokov vidíme sezónne zmeny na Saturne," uviedla vedkyňa Amy Simonová z Goddard Space Flight Center NASA.

Snímka je súčasťou projektu OPAL (Outer Plants Atmospheres Legacy), ktorá je zameraná na lepšie pochopenie toho, ako sa vytvorili plynové giganty v našej slnečnej sústave a ako sa vyvíjajú v priebehu času.

Nová teória o pôvode vody na Zemi poukazuje na organickú hmotu
Vedci zistili, že je možné vyrábať vodu zohrievaním medzihviezdnej organickej hmoty, čo vedie k teórii, že život z vesmíru bol príčinou vody na Zemi, čím sa spochybňuje myšlienka, že pochádza z ľadu, informuje portál RT. Čítať ďalej
19 | 07 | 2020 | Marek Molnár