Dráma pri požiari: Deti museli vyskočiť z okna horiaceho bytu, ich záchrancovia utrpeli zlomeniny (VIDEO)
26 | 07 | 2020 I Natália Sollárová

Skutoční hrdinovia. Súrodenci ohrození požiarom v zamknutom byte vo francúzskom Grenoble sa zachránili skokom z výšky. Dvom z mužov, ktorí ich chytali holými rukami, sila nárazu spôsobila zlomeniny. Zábery nie sú vhodné pre citlivé povahy.


Francúzske médiá informovali, že chlapci vo veku 10 a 3 rokov sa pri nebezpečnom zoskoku z okna akoby zázrakom nezranili. Obaja sa však nadýchali čierneho dymu. Do nemocnice previezli aj ich záchrancov, ktorým pri páde z výšky približne 10 až 12 metrov polámali ruky.

Dráma, ktorá sa odohrala v utorok má hneď niekoľko hrdinov. Prvým je starší z bratov, ktorí zalarmoval pomoc a následne z okna spustil najprv svojho menšieho súrodenca. Potom ho odvážne nasledoval. Deti boli v byte zamknuté a nemali kľúče. Chlapci predtým kričali, že sú zatvorení a rodičia nie sú doma.

Stovky žien protestovali proti novému ministrovi vnútra Francúzska
Stovky žien protestovali v piatok v centre Paríža proti vymenovaniu Géralda Darmanina za ministra vnútra. Je totiž vyšetrovaný pre podozrenie zo znásilnenia, uviedla tlačová agentúra Reuters. Čítať ďalej
11 | 07 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Jeden zo záchrancov, 25-ročný študent Athoumani Walid išiel okolo, keď počul ich výkriky. Keď chcel zistiť, čo sa deje, všimol si oheň v jednom z bytov blízko miesta, kde žije. Spolu s ďalšími ľuďmi sa rozbehol deťom na pomoc. Dovnútra sa však nedostali. „Nevedeli sme, čo máme robiť. Chceli sme vylomiť dvere, ale nebolo to možné,“ citoval jeho slová portál The Guardian.

Vrátili sa preto von a chlapcov vyzvali, aby išli cez okno, pod ktoré sa postavili. Hoci sa o nich Walid spočiatku bál, „keď skočili, strach zmizol“. Sám pritom pri záchrane detí utrpel zlomeninu pravej ruky. Podľa neho však bolo dôležité len to, že ich chytili. Druhým mužom, ktorému museli ošetrovať fraktúru hornej končatiny je Mouhsine Sbiti. Po účasti na riskantnej akcii ho čaká ešte aj operácia.

Video na Facebooku, ktoré zachytáva dramatickú záchrannú akciu:



V katedrále vo francúzskom Nantes vypukol požiar (video) (aktualizácia)
Hasiči označili požiar za vážny. Čítať ďalej
18 | 07 | 2020 | Peter Haluza, TASR


Vďaka videu, ktoré bolo krátko na to zverejnené na sociálnych sieťach a bolo zdieľané po celom Francúzsku sa Walid stal národným hrdinom. Za odvážny čin však patrí uznanie všetkým zúčastneným mužom. Ako ďalej píše portál The Sun, predmetom vyšetrovania je nielen príčina požiaru, ale aj to, prečo boli deti bez rodičov v zamknutom byte.

Starosta Eric Piolle povedal, že táto udalosť zdôraznila „tradíciu solidarity a vzájomnej pomoci“ v meste. V roku 2018 zachránil život dieťaťu, ktoré viselo z balkóna, mladý migrant z Mali. Vtedy 22-ročný Mamoudou Gassama vyliezol v priebehu niekoľkých sekúnd ako pavúčí muž na 4. poschodie a dostal dieťa do bezpečia. Za svoj hrdinský čin získal francúzske občianstvo.

Autobusár nechcel odviezť ľudí bez rúšok, teraz bojuje o život
Vodič autobusu vo francúzskom Bayonne skončil v stave mozgovej smrti potom, ako odmietol odviezť pasažierov bez rúšok. Informuje portál novinky.cz. Čítať ďalej
07 | 07 | 2020 | Natália Sollárová