Briti majú cez leto schudnúť, odporúča im to premiér kvôli koronavírusu
26 | 07 | 2020 I Natália Sollárová

Spojené kráľovstvo čelí okrem možnému návratu ochorenia COVID-19 aj „epidémii“ obezity. Premiér Boris Johnson preto podporuje výzvu na letné chudnutie. Verí, že ak budú ľudia štíhlejší, krajina nákazu lepšie zvládne, píše The Independent. Pripravované opatrenia však niektorí považujú za "facku do tváre".


Predseda vlády podľa jeho slov už sám zhodil nejaké „kilečká“, odkedy bol hospitalizovaný v nemocnici na jednotke intenzívnej starostlivosti. Ochorením COVID-19 sa nakazil koncom marca. „Som na ceste,“ dodal v súvislosti s redukciou svojej hmotnosti, keď povzbudil ostatných ľudí, aby sa zbavili „libier“ navyše. Mali by menej jesť a veľa cvičiť.

Odporúčanie schudnúť v priebehu leta dal obyvateľom britských ostrovov aj preto, že Národná zdravotná služba (NHS) sa pripravuje na možnú ďalšiu vlnu nového koronavírusu v druhej polovici tohto roka. „Úprimne povedané, schudnutie je jedným zo spôsobov, ako môžete znížiť mieru vlastného ohrozenia vyplývajúceho z koronavírusu,“ uviedol Johnson.

Českí lekári už vedia, prečo covid-19 zabíja hlavne obéznych ľudí
Najčastejšie sa ako o priťažujúci faktor pre ťažký priebeh ochorenia covidu-19 hovorí o veku. Ten nikto neovplyvní. Hneď ďalšia je však váha, píše český denník Právo. Čítať ďalej
16 | 06 | 2020 | Imrich Kovačič


Tam Fry z Národného fóra pre obezitu si myslí, že premiérová skúsenosť v nemocnici u neho spôsobila skutočnú zmenu postoja. Povedal to pre BBC Radio 4. Podľa neho si uvedomil, že jeho váha bola pri liečbe problémom a to je pravdepodobne dôvod, prečo sa tak náhle zapojil do riešenia nadváhy.

Ministerka zdravia a sociálnej starostlivosti Helen Whatelyová upozornila, že obezita je jednou z najväčších výziev v oblasti zdravia, akým krajina čelí. V rannej relácii BBC v piatok uviedla, že obézni ľudia nakazení ochorením COVID-19 sú vystavení väčšiemu riziku komplikácií a existuje u nich aj vyššia pravdepodobnosť úmrtia. Takmer polovica dospelej britskej populácie má nadváhu a 1 z 5 detí opúšťa základnú školu ako obézne.

Jedným z riešení epidémie obezity je daň z cukru
Epidémia vyvoláva tlak na zdravotný systém aj na vznik politických riešení. Jedným z nich je aj takzvaná „daň z cukru“, ktorú v uplynulých rokoch zaviedli vo viacerých štátoch sveta. Na Slovensku narástla miera obezity za posledných 35 rokov na... Čítať ďalej
20 | 04 | 2019 | TASR


Spôsoby, ktorými chce vláda proti tomuto trendu bojovať, majú zahŕňať napríklad zákaz reklamy na nezdravé jedlo do 9. hodiny večer. Ako uvádza portál BBC News, nové opatrenia má britská vláda predstaviť budúci týždeň, zatiaľ sú v štádiu rozpracovania. Ministri ešte dokončujú podrobnosti, zvažuje sa tiež výraznejšie označovanie jedál a nápojov s vysokým obsahom cukru a soli, alebo aby jedálne lístky obsahovali informácie o počte kalórií.

Zástupcovia niektorých organizácií v tom však nevidia veľký prínos. Šéf inštitútu zaoberajúceho sa reklamou (Institute of Practitioners in Advertising) Paul Bainsfair v liste zaslanom premiérovi na margo zákazu reklamy píše, že zavedenie takéhoto drakonického opatrenia by mohlo mať hlboké následky pre agentúry a reklamný sektor v porovnaní s veľmi malý výsledkom. Tim Rycroft z Britskej federácie pre potraviny a nápoje to považuje za „facku do tváre“.

Pijete kávu? Spolu s hnedým tukom môže byť tajomstvom v boji s obezitou
Tuk máme dobrý i zlý. Hnedý je ten, čo nám pomáha. A nielen pri chudnutí. Ako ho jednoducho aktivovať? Na začiatok stačí šálka kávy. Čítať ďalej
20 | 07 | 2020 | Natália Sollárová