Vražda expolicajta nie je na súde vyriešená, rodina a známi usporiadali memoriál
25 | 07 | 2020 I TASR

Viac ako desať rokov nedokázali bratislavské súdy vyriešiť vraždu expolicajta Vladimíra Krišku a jeho exkolegovia, rodina a známi usporiadali v sobotu na futbalovom štadióne v bratislavskej mestskej časti Vrakuňa tradičný futbalový memoriál na jeho počesť.


Viac ako 100 ľudí si v sobotu pripomenulo Krišku, z ktorého vraždy je stále obžalovaný Matej H. Kriška hrával futbal za ŠK Vrakuňa, TJ Spoje a iné kluby. Pracoval ako policajt na obvodnom oddelení v Ružinove a potom na Úrade pre ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií.

"Je smutné, že sa to na súde naťahuje už 11. rok a stále tento prípad vraždy nie je vyriešený. Naša dcérka má stále otázky, čím ďalej hlbšie a hlbšie, na ktoré jej však nedokážem odpovedať. Dúfam, že sa to raz dotiahne do konca a vrah bude právoplatne odsúdený," povedala pre TASR družka zavraždeného expolicajta, s ktorou mal zavraždený dcéru Simonku. Práve 11-ročná Simonka urobila slávnostný výkop na futbalovom ihrisku.

Vražda sa odohrala 26. decembra 2010 vo vrakunskom bare Hugo a v prípade padli dva neprávoplatné rozsudky exsudcu Okresného súdu (OS) Bratislava I Stanislava Dutka. Oba verdikty mu Krajský súd (KS) v Bratislave vrátil pre procesné pochybenia na opätovné prejednanie veci.

Starosta spájaný so sátorovcami sa v stredu postaví pred súd
Špecializovaný trestný súd v Pezinku vytýčil na stredu 29. júla hlavné pojednávanie so skupinou obžalovaných okolo starostu obce Dolný Chotár Františka D. Čítať ďalej
25 | 07 | 2020 | SITA


Keďže sudcu za iné prípady disciplinárne stíhali a odišiel do dôchodku, vec v roku 2019 elektronicky pridelili novému sudcovi OS Bratislava I. Ten si musel spis nanovo naštudovať. "Predmetná trestná vec je určená v poradí na vytýčenie termínu hlavného pojednávania. Vzhľadom na celkovú zaťaženosť súdneho oddelenia je predpoklad termínu hlavného pojednávania v prvom štvrťroku 2021," odpovedal na otázku TASR hovorca KS v Bratislave Pavol Adamčiak.

OS Bratislava I poslal v roku 2013 obžalovaného Mateja H. za mreže na 15 rokov, KS v Bratislave však vrátil vec späť na opätovné prejednanie a rozhodnutie. Podľa znalcov Vladimír Kriška zomrel na následky ťažkých zranení brucha a srdca. Podozrivý Matej H. sa takmer rok vyhýbal výsluchu na polícii. Tvrdil, že o zatykači nevedel a po vražde náhodne odcestoval do zahraničia. Po návrate prišiel s obhajcom na políciu s tým, že bol v Taliansku a o stíhaní nevedel.

Sudca Dutko odišiel od 1. februára 2019 do dôchodku. Krátko predtým ho uznal disciplinárny súd za vinného zo spáchania závažného disciplinárneho previnenia nezlučiteľného s funkciou sudcu, čím ho "vyzliekol z talára".

Predaj TV Markíza by mohol byť ukončený do októbra
Najbohatší Čech Petr Kellner kupuje 30 televíznych staníc, medzi ktorými je aj TV Markíza. Transakcia má hodnotu približne 2,1 miliardy USD. Čítať ďalej
25 | 07 | 2020 | Peter Haluza, TASR