"Pre mňa ste rovnocennou súčasťou Slovenska," píše Čaputová pre Dúhový PRIDE
25 | 07 | 2020 I Peter Haluza, TASR

LGBTI+ komunitu na Slovensku podporili aj diplomati.


"Pre mňa ste rovnocennou súčasťou Slovenska. Máte tu svoj domov, právo žiť slobodne a dôstojne. Ste prirodzenou súčasťou našich rodín, susedstiev, pracovných a školských kolektívov a spoločne vytvárame hodnoty, z ktorých prospieva celé Slovensko."

Napísala to v otvorenom liste prezidentka Zuzana Čaputová pre účastníkov Dúhový PRIDE Bratislava, ktorý sa tento rok pre pandémiu koronavírusu koná online.

"Myslím si, že ľudia, ktorí očakávajú od politických predstaviteľov napĺňanie hodnôt, v tomto prípade rešpektu ľudskej dôstojnosti, nesmú mať pocit, že chcú niečo nesprávne, neakceptovateľne alebo že by sa za to mali hanbiť. Očakávanie, že každý bude môcť žiť svoj život dôstojne a rešpektovane, je predsa absolútne legitímne. Srdcom sme všetci spolu," píše ďalej hlava štátu.

Poľsko by malo odmietnuť Istanbulský dohovor, tvrdí vysokopostavený člen vlády
Poľsko by malo odmietnuť Istanbulský dohovor o predchádzaní násiliu na ženách, pretože niektoré jeho prvky sú v rozpore s ústavnými hodnotami krajiny. Podľa agentúry Reuters to v sobotu uviedol vysoko postavený člen poľskej vlády. Čítať ďalej
25 | 07 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Pride pochod sa uskutočnil v Banskej Bystrici 20. júna, realizujú sa aj virtuálne podujatia Pride v Bratislave 25. júla a v Košiciach 22. augusta. LGBTI+ komunitu na Slovensku podporili aj diplomati.

Pod dokument, v ktorom potvrdili záväzok chrániť a brániť ľudské práva všetkých, sa podpísalo 37 zastupiteľských úradov akreditovaných pre SR. K iniciatíve sa pripojili aj predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba a primátor hlavného mesta SR Bratislavy Matúš Vallo.

"Každý sa rodí slobodný a rovný v dôstojnosti a právach bez akéhokoľvek rozdielu, ako sa uvádza vo Všeobecnej deklarácii ľudských práv. Naše vlády uznali túto základnú pravdu a jasne stojíme za LGBTI+ komunitou a právom všetkých osôb uplatňovať svoje univerzálne slobody. Zdieľame taktiež zásady Charty základných práv Európskej únie, ktorá zakazuje diskrimináciu na základe sexuálnej orientácie," uvádza diplomatická komunita na Slovensku.

Univerzita Komenského hľadá Matovičov študijný spis, zisťujú meno jeho oponenta
Univerzita Komenského v Bratislave hľadá vo svojich archívoch mená ľudí, ktorí pred 22 rokmi sedeli v komisii pri štátniciach Igora Matoviča (OĽaNO). Od vypuknutia premiérovej kauzy totiž doteraz nie je známe meno oponenta Matovičovej diplomovej... Čítať ďalej
25 | 07 | 2020 | Jaroslav Fabok