Je to ponorka? Nie, je to tank! Ruskí vojaci prešli v T-72 cez riečne koryto (VIDEO)
25 | 07 | 2020 I Marek Molnár

Ruský hlavný bojový tank T-72 prešiel v priebehu desaťročí mnohými úpravami, pričom teraz dokáže prejsť riečnym korytom, ako to je možné vidieť na pôsobivom videu od ruského ministerstva obrany, informuje portál RT.


Veľkolepá ukážka tanku T-72B3, ako prechádza cez riečne koryto s hĺbkou 5 metrov, sa uskutočnila pri cvičeniach blízko mesta Orenburg na hranici medzi Európou a Áziou v Uralu.

Video zachytáva 41-tonový tank, ktorý mizne pod vodnou hladinou, a následne sa bezpečne objaví na protiľahlom brehu, aby pokračoval vo vykonávaní svojich bojových úloh.



Aby bol stroj schopný ponoru, bol vybavený „špeciálnym vzduchovým potrubím“, aby posádka mohla počas potopenia dýchať, uviedlo ministerstvo obrany.

Počas ponoru vodič nemal žiadnu viditeľnosť, pričom sa musel spoliehať iba na údaje na prístrojovej doske.

T-72 je sovietsky hlavný bojový tank, ktorý existuje už od začiatku sedemdesiatych rokov. Aktualizácia T-72B3 v roku 2016 poskytla tanku reaktívne brnenie, zbraň schopnú strieľať riadené strely, nový výkonný motor, automatickú prevodovku a digitálne displeje.

Čínski piloti stíhacích lietadiel ukázali svoje letecké bojové schopnosti (VIDEO)
Video ukazuje manévrovanie a výcvik čínskych pilotov bojových lietadiel J-10, ako aj zostrelenie nepriateľského cieľa počas vzdušného boja, informuje portál RT. Čítať ďalej
20 | 07 | 2020 | Marek Molnár