Izrael po pohraničných nepokojoch zaútočil na ciele sýrskej armády
25 | 07 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Vrtuľníky izraelskej armády v piatok zaútočili na vojenské ciele na juhu Sýrie, pričom išlo o odplatu za ostreľovanie Izraela zo sýrskeho územia, čo prispelo k ďalšej eskalácii napätia medzi týmito znepriatelenými krajinami. Informuje o tom tlačová agentúra AFP.


Nálet prišiel iba niekoľko hodín po tom, ako do židovského štátu neohlásene pricestoval americký generál Mark Milley na rozhovory o regionálnej bezpečnosti vrátane Iránu ako kľúčového spojenca sýrskej vlády. Izrael oznámil, že ostreľovanie zo sýrskej strany bolo zacielené na izraelské pozície na Golanských výšinách, ktoré Izrael okupuje od šesťdňovej vojny v roku 1967. Pri ostreľovaní došlo k poškodeniu civilnej budovy a vozidla.

Pri odvetnom útoku izraelských vrtuľníkov bolo zasiahnutých množstvo cieľov vrátane pozorovacích postov a základní sýrskych ozbrojených síl. Izrael priamo neobvinil sýrsku armádu z ostreľovania Golanských výšin, ale vyhlásil, že za incident je zodpovedná vláda v Damasku. Izrael v uplynulých dvoch dňoch posilňoval vojenskú prítomnosť na svojich severných hraniciach.

Teherán žiada medzinárodné vyšetrenie incidentu, keď americké lietadlo F-15 napadlo iránske osobné lietadlo nad Sýriou
Irán žiada, aby USA niesli zodpovednosť za to, že stíhacím lietadlom F-15 napadli iránske osobné lietadlo v sýrskom vzdušnom priestore, pričom to označil za teroristický čin, ktorý si zaslúži vyšetrovanie úradu civilného letectva pod vedením OSN,... Čítať ďalej
24 | 07 | 2020 | Marek Molnár


Niekoľko izraelských médií informovalo, že tieto kroky súvisia so zvýšenou hrozbou zo strany Iránom podporovaného libanonského šiitského hnutia Hizballáh, ktoré má v Sýrii značné zastúpenie.

Pri pondelkovom izraelskom útoku južne od sýrskeho hlavného mesta Damask zahynulo päť Iránom podporovaných bojovníkov, tvrdí Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR). Hnutie Hizballáh - spojenec sýrskeho režimu - vyhlásilo, že medzi mŕtvymi je aj jeden z jeho členov.

Izrael od vypuknutia sýrskej občianskej vojny v roku 2011 uskutočnil podľa AFP už stovky útokov v tejto krajine, avšak svoje vojenské operácie komentuje iba zriedkavo.

Rusko odmietlo obvinenia z testovania zbrane vo vesmíre ako "propagandu"
Rusko v piatok odmietlo obvinenia Spojených štátov a Británie, že testovalo vo vesmíre protisatelitnú zbraň. Informovala o tom tlačová agentúra AFP. Čítať ďalej
24 | 07 | 2020 | TASR