Vysoké školy ponúkajú viac miest ako je počet uchádzačov, vyplýva zo štatistiky
24 | 07 | 2020 I SITA

Vysoké školy ponúkajú tento rok viac miest ako predstavuje reálny počet záujemcov o ne. O približne 45-tisíc miest na slovenských vysokých školách sa uchádza menej než 40-tisíc maturantov, pričom zhruba 20 percent z nich napokon odchádza študovať do zahraničia.


Slovenská technická univerzita (STU) v Bratislave, ktorá analýzu zverejnila na svojej stránke, vidí problém nielen v nízkom počte mladých ľudí študujúcich technické a prírodovedné odbory, ale aj v negatívnej demografickej krivke. Tá by podľa údajov Štatistického úradu SR (ŠÚ SR) mala stúpať od roku 2022.

Na Slovensku študuje technické a prírodovedné odbory 27 percent študentov. V danej oblasti v Českej republike je to 31 percent, v Poľsku 32 a v Nemecku 40 percent. Nepriaznivý trend by na Slovensku mohla podľa STU zvrátiť zmena vo financovaní technických a prírodovedných odborov, ktorú avizovalo v roku 2019 Ministerstvo hospodárstva SR. V Akčnom pláne totiž avizovalo zvýšenie normatívu na študentov technických a prírodovedných odborov o 25 percent. STU však zároveň uviedla, že zmeny v motivačných schémach či podpora štúdia technických smerov samé o sebe neriešia spomínaný negatívny demografický vývoj na Slovensku.

Ako ďalej v texte priblížila univerzita, slovenské vysoké školy sa stretávajú aj s negatívnym demografickým vývojom. Počty možných 19-ročných záujemcov o štúdium viac ako 20 rokov klesajú. Krivka by podľa odhadov ŠÚ SR mala opäť pomaly stúpať v roku 2022.

Štátny ústav pre kontrolu liečiv odhalil falošné testy na COVID-19
V súčasnosti na Slovensku nie sú registrované žiadne samotesty na COVID-19 na domáce použitie. Čítať ďalej
24 | 07 | 2020 | SITA


STU pozoruje dôsledky klesajúcej demografickej krivky aj pri historickom porovnaní počtov svojich absolventoch. Inžiniersky titul tam v roku 2009 získalo 2 801 osôb, čo predstavuje takmer dvojnásobný počet oproti súčasnému stavu. Školský rok 2019/2020 ukončilo s inžinierskym titulom 1 495 študentov. Podobný stav zaznamenala univerzita aj pri absolventoch bakalárskeho stupňa. Pred desiatimi rokmi, v roku 2009, získalo uvedený titul 2 494 osôb. Tento rok ho získalo 1 302 študentov.

„Je všeobecne známe, že štúdium techniky je náročné, celú vzdelávaciu cestu od imatrikulácie až k inžinierskemu diplomu zvládla približne len polovica z novozapísaných prvákov v roku 2015,“ uviedla STU. Posledný termín štátnic a obhajob kvalifikačných prác pripadol v tomto akademickom roku na 17. júla 2020. „Maratón štátnic“ sa začal v apríli, keď ešte platili mimoriadne opatrenia v súvislosti so šírením ochorenia COVID-19, a to prvými online štátnicami na Fakulte architektúry STU.

Skončil sa prezenčnými štátnicami na Strojníckej fakulte STU, Materiálovotechnologickej fakulte STU so sídlom v Trnave a v Ústave manažmentu STU. Do zástupu viac než 120-tisíc inžinierov, ktorí absolvovali STU od jej vzniku, sa tak tento rok pridalo takmer pol druha tisíca nových.

Polícia vyšetruje okolnosti nálezu tela muža v Chorvátskom ramene
Polícia sa zaoberá prípadom nálezu tela muža neznámej totožnosti, ktoré hasiči vytiahli vo štvrtok (23. 7.) z Chorvátskeho ramena v bratislavskej Petržalke. Čítať ďalej
24 | 07 | 2020 | TASR