Štátny ústav pre kontrolu liečiv odhalil falošné testy na COVID-19
24 | 07 | 2020 I SITA

V súčasnosti na Slovensku nie sú registrované žiadne samotesty na COVID-19 na domáce použitie.


Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) odhalil falošné testy na COVID-19. Informovala o tom hovorkyňa ŠÚKL Magdaléna Jurkemíková. Inšpektori kontrolovali test na COVID-19 od spoločnosti Laverna Trade, s.r.o.

"Na vonkajšom obale testu sa nachádzajú falošné údaje, ktoré navodzujú dojem, že ide o samotest na domáce použitie. Testu tiež chýba potrebná certifikácia," uviedla Jurkemíková.

ŠÚKL podľa jeho hovorkyne nálezy inšpekcie vyhodnotí čo najskôr a príjme potrebné kroky v súlade s platnou legislatívou. Najbližším krokom má byť stiahnutie tejto zdravotníckej pomôcky z trhu.

Inšpektori opätovne upozorňujú občanov aj lekárne, že v súčasnosti na Slovensku nie sú registrované žiadne samotesty na COVID-19 na domáce použitie.

"Občanov preto vyzývame si takéto testy nekupovať a v prípade podozrenia na COVID-19 postupovať v súlade s pokynmi Úradu verejného zdravotníctva," uzavrela Jurkemíková.

Moskva je pobúrená z amerických policajtov, ktorí zbili ruských novinárov
Podľa hovorcu Vladimira Putina Moskva očakáva, že USA prijmú potrebné opatrenia na zabezpečenie osobnej bezpečnosti ruských novinárov pracujúcich v Amerike, informuje portál RT. Čítať ďalej
24 | 07 | 2020 | Marek Molnár