Rada Ruskej federácie schválila organizovanie trojdňových volieb
24 | 07 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Rada federácie, horná komora ruského parlamentu, schválila v piatok zákon, ktorý umožňuje hlasovanie vo voľbách a referendách počas troch dní. Podľa textu zákona môže hlasovanie trvať niekoľko dní po sebe, nie však viac ako tri dni.


Tri dni trvajúce hlasovanie sa môže uskutočniť už pri prvých voľbách, ktoré budú nasledovať po septembrových voľbách vo vybraných regiónoch a mestách, uviedla agentúra Interfax.

Pokiaľ ide o voľby do Štátnej dumy, príslušné rozhodnutia o tom, že hlasovanie bude trvať viac dní, bude prijímať Ústredná volebná komisia (ÚVK) Ruskej federácie. Predsedníčka ÚVK Ella Pamfilovová v piatok podľa agentúry Interfax navrhla, aby sa už septembrové voľby konali podľa nového zákona - s jedným hlavným dňom hlasovania a dvoma dňami predčasného.

"Toto nie je náš rozmar, toto si žiada doba," uviedla Pamfilovová, ktorá sa pritom odvolala na vyhlásenie prezidenta Vladimira Putina, že "zdravie a bezpečnosť našich občanov počas akýchkoľvek udalostí vrátane tých dôležitých, ako sú voľby, sú prioritou". Pamfilovová spresnila, že navrhuje "rozšíriť (najbližšie) hlasovanie na 11., 12. a 13. septembra".

USA obvinili Rusko z testu protisatelitnej zbrane
Spojené štáty obvinili Rusko, že uskutočnilo vo vesmíre test protisatelitnej zbrane. Informovala o tom v piatok agentúra AFP. Čítať ďalej
24 | 07 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Trinásty september bol stanovený za tzv. jediný deň hlasovania, keď sa v Rusku naraz uskutočnia rôzne typy volieb: rozhodovať sa bude o najvyšších predstaviteľoch 20 subjektov Ruskej federácie, o zložení zákonodarných zborov v 11 subjektoch federácie, ako i o poslancoch mestských rád v 22 hlavných mestách subjektov federácie.

O dĺžke hlasovania na inej ako celoštátnej úrovni rozhodne príslušná volebná komisia organizujúca voľby, či referendum. Ak takéto orgány rozhodnú o usporiadaní viacdňového hlasovania, voliť na základe voličského preukazu alebo predčasne nebude možné.

Ľudskoprávne organizácie v Rusku však túto iniciatívu tvrdo kritizujú, tvrdiac, že držiteľom moci poskytne väčšiu kontrolu nad voľbami a viac príležitostí na manipulovanie s ich výsledkami. Prvýkrát sa schéma viacdňového hlasovania použila v Rusku nedávno, keď sa na prelome júna a júla konalo celoštátne hlasovanie o zmenách a doplneniach do ústavy, dodal Interfax.

Čína začne novú kampaň zameranú na reguláciu spravodajských účtov na sociálnych sieťach
Najvyšší čínsky úrad pre kybernetickú bezpečnosť začne novú kampaň zameranú na zásahy proti účtom nezávislých poskytovateľov správ na sociálnych sieťach, informuje portál Reuters. Čítať ďalej
24 | 07 | 2020 | Timotej Dudka