Počas protestov za odstúpenie izraelského premiéra zatkli 55 ľudí
24 | 07 | 2020 I TASR

Izraelská polícia zatkla najmenej 55 ľudí, ktorí v blízkosti rezidencie premiéra Benjamina Netanjahua opätovne požadovali jeho odstúpenie. Informovala o tom v piatok agentúra AP.


V priebehu protestov, ku ktorým došlo v noci zo štvrtka na piatok, došlo k potýčkam medzi policajtmi a demonštrantami, pri ktorej zasahovali aj vodné delá. Netanjahu na štvrtkovej tlačovej konferencii vyzval demonštrantov, aby nevyvolávali konflikty s políciou, keďže to by podľa neho "viedlo k anarchii".

Protest, ktorý bol spočiatku pokojný, začal vo štvrtok podvečer. Podľa polície jej príslušníci proti demonštrantom v centre Jeruzalema zasiahli až vtedy, keď sa pokúsili usporiadať pochod cez mesto. Po krátkej potýčke sa na mieste objavili štyri vodné delá s cieľom rozohnať dav, opisuje situáciu AP. V niektorých momentoch sa zdalo, že mieria odzadu na protestujúcich, ktorí zhromaždenie opúšťali, približuje agentúra.

Demonštrácie proti izraelskému premiérovi sa konajú pravidelne každý týždeň, pričom polícia voči protestujúcim používa čoraz prísnejšie opatrenia. Netanjahu je v súčasnosti obžalovaný z podvodu, prijímania úplatkov a zneužitia dôvery. Rastúcej kritike čelí aj za presadzovanie údajne nedemokratických opatrení pod zámienkou boja proti koronavírusu. Kritici mu vyčítajú aj podľa nich nedostatočné kroky proti prehlbujúcej sa ekonomickej kríze v krajine.

Trump povedal Putinovi, že sa chce vyhnúť trojstrannému závodu v zbrojení s Ruskom a Čínou
Ruský prezident Vladimir Putin a americký prezident Donald Trump vo štvrtok uskutočnili zriedkavý telefonický rozhovor, pri ktorom sa na rozdiel od témy súčasnej politiky zameriavali na spoluprácu a jednotu, informuje portál RT. Čítať ďalej
24 | 07 | 2020 | Marek Molnár