Hlad a túžba po vakcíne proti Covid-19 by mohla spustiť novú migračnú vlnu
24 | 07 | 2020 I Marek Molnár

Keď sa hranice otvoria, masívne množstvo ľudí sa vydá do najbohatších krajín a utečie pred chudobou spojenou s koronavírusom, uviedol šéf Červeného kríža. Migrantov bude motivovať aj túžba po fungujúcej vakcíne, informuje portál RT.


Jagan Chapagain, šéf Medzinárodnej federácie spoločností Červeného kríža a Červeného polmesiaca (IFRC), predniesol vo štvrtok v úprimnom komentári pre AFP pochmúrnu predpoveď.

Vynútené blokovanie a uzatváranie hraníc vo väčšine častí sveta už vedie ľudí k hranici chudoby. Zúfalstvo ich núti vybrať si medzi expozíciou Covid-19 a rizikom hladovania, vysvetlil Chapagain.

Počujeme, že mnohí ľudia, ktorí strácajú obživu, sa budú cítiť nútení presunúť sa, keď sa hranice začnú otvárať. Nemalo by byť prekvapením, ak sa v nadchádzajúcich rokoch alebo dokonca mesiacoch objaví „masívna migrácia“.

Potenciálna migračná kríza by sa však mohla odvrátiť alebo zmierniť, ak by sa tieto ťažkosti vyriešili skôr, ako migranti opustia svoje domovské krajiny, uviedol šéf organizácie IFRC a ponúkol jeden odvážny ekonomický argument na podporu svojho tvrdenia.

Grécko „pripravuje svoje námorníctvo“ v reakcii na turecký prieskum v Egejskom mori
Atény podľa portálu AFP údajne postavili svoju námornú flotilu do stavu zvýšenej pripravenosti, keďže Grécko a Cyprus sprísnili námornú bezpečnosť uprostred rastúceho sporu s Tureckom o morskú oblasť, informuje portál RT. Čítať ďalej
23 | 07 | 2020 | Marek Molnár


„Náklady na podporu migrantov počas tranzitu a samozrejme, keď sa dostanú do cieľovej krajiny, sú oveľa viac ako len podpora ľudí v ich živobytí, vzdelaní, zdravotných potrebách v ich vlastnej krajine,“ uviedol.

Európski lídri vzniesli podobné argumenty v dôsledku veľkého prílevu migrantov, ktorí zasiahli kontinent v rokoch 2015 a 2016. Nemecko, hlavné miesto žiadateľov o azyl, prisľúbilo milióny na programy obnovy na Strednom východe a v severnej Afrike.

Ďalším hnacím faktorom nad blížiacou sa migračnou vlnou je tiež priamy vzťah k pandémii, ktorá nakazila vyše 15,5 milióna ľudí a zabila viac ako 633 000 ľudí na celom svete.

Potenciálni migranti môžu pociťovať, že ich šance na prežitie sú lepšie „na druhej strane mora“, povedal Chapagain bez uvedenia konkrétneho cieľa. Ľudia sa tiež budú rozhodovať podľa dostupnosti „vakcín proti Covid-19. Ak ľudia uvidia, že vakcína je napríklad dostupná v Európe, ale nie v Afrike, čo sa stane?

Peking ponúka Latinskej Amerike pôžičku vo výške 1 miliardy dolárov, aby jej pomohol získať čínsku vakcínu proti Covid-19
Mexické ministerstvo zahraničných vecí v stredu uviedlo, že Čína plánuje poskytnúť pôžičku vo výške 1 miliardy dolárov na sprístupnenie svojej vakcíny proti Covid-19 pre krajiny z Latinskej Ameriky a Karibiku, informuje portál RT. Čítať ďalej
24 | 07 | 2020 | Marek Molnár