Česi sa čiastočne vrátia k rúškam
24 | 07 | 2020 I Natália Sollárová

Počet aktívnych prípadov ochorenia COVID-19 u našich západných susedov stúpa. Z dôvodu zvýšeného rizika komunitného šírenia nákazy opäť čiastočne zavádzajú prísnejšie opatrenia.


Rúška budú v Českej republike od soboty opäť povinné v prípade hromadných akcií nad 100 osôb, pokiaľ sa konajú v interiéri. Od pondelka bude obmedzený aj počet účastníkov, maximálne na 500, informovali novinky.cz. Opatrenie z dôvodu zhoršujúcej sa epidemiologickej situácie tlmočil minister zdravotníctva Adam Vojtěch.

„Vnímame, že existuje riziko komunitného šírenia. Musíme preto zaviesť nejaké preventívne opatrenia,“ uviedol vo štvrtok na tlačovej konferencii. „Nebudeme zavádzať žiadne opatrenia, ktoré by obmedzovali ekonomiku alebo voľný pohyb osôb“, povedal ďalej minister. Vyhlásenie núdzového stavu na úrovni celej krajiny podľa neho nehrozí.

Britská vakcína proti koronavírusu je bezpečná a účinná, tvrdia výskumníci
Britská vláda si už objednala 100 miliónov dávok novej vakcíny proti koronavírusu. Čítať ďalej
20 | 07 | 2020 | TASR


Minister vnútra Jan Hamáček si ale myslí, že „čísla nakazených ochorením covid sú alarmujúce“. Podľa neho sa ukazuje, že situácia sa postupne zhoršuje. „Chcem požiadať občanov, aby používali rúška, keď sa pohybujú v MHD a uzatvorených priestoroch. Masívnym nosením rúšok sme zabránili šíreniu nákazy. Je to to najjednoduchšie, čo môžeme urobiť,“ prehlásil vo štvrtok. Vojtech mu kontroval s tým, že netreba ľudí desiť. Pomenovanie „alarmujúce“ podľa jeho slov „nie je na mieste“.

Rozhodnutie sprísniť opatrenia má pravdepodobne súvislosť aj s pražským klubom Techtle mechtle, z ktorého si pred pár týždňami odnieslo COVID-19 takmer 100 ľudí a očakáva sa, že ich počet bude ešte narastať. Podľa  portálu idnes.cz sú medzi nakazenými futbalisti i florbalisti z viacerých športových klubov. Do karantény išlo ďalších 270 ľudí. Údajne nemali rúška a mnohí z nich pili zo spoločnej slamky. Nosičom nákazy mala byť mladá žena, ktorá nevedela o tom, že má koronavírus.

V Čechách možno kvôli koronavírusu posunú voľby
Počet aktívnych prípadov ochorenia COVID-19 v Českej republike presiahol hranicu 5000. Čítať ďalej
22 | 07 | 2020 | TASR


Rúška však v reštauráciách a baroch nie sú povinné, pokiaľ sa v nich nekoná napríklad koncert či iné podujatie. Prekrytie horných dýchacích ciest ľudia zatiaľ celoplošne nemusia mať ani v obchodoch a mestskej hromadnej doprave. Niektoré kraje majú ale opatrenia prísnejšie. Premiér Andrej Babiš vo štvrtok pre idnes.cz povedal, že sa zvažuje obnovenie povinnosti nosenia rúšok vo verejnej doprave v Prahe a Ostrave.

Hoci počet nových prírastkov v posledných dňoch prekračuje hranicu 200, nejde o plošný nárast. Situácia je podľa Vojtěcha vo väčšine krajov pokojná, nie je zasiahnutá riziková skupina ľudí nad 65 rokov a nepribúdajú ani chorí, ktorí potrebujú hospitalizáciu. Aktívnych je cez 5-tisíc prípadov, čo je od marca doteraz najviac. Niektoré štáty, napríklad Lotyšsko a Estónsko, preto zvažujú, že vyradia Českú republiku zo zoznamu bezpečných krajín, píšu ďalej novinky.cz.

V súvislosti s novým koronavírusom bolo zaznamenaných 3481 priestupkov
Najviac priestupkov zaznamenala polícia v súvislosti s porušením povinnosti nosenia rúška. Čítať ďalej
21 | 07 | 2020 | TASR