Univerzita Komenského trvá na tom, že Matovičova diplomovka nemala prejsť obhajobou
23 | 07 | 2020 I SITA

Vedenie Univerzity Komenského (UK) v Bratislave trvá na tom, že diplomová práca predsedu vlády Igora Matoviča (OĽaNO) nezodpovedá štandardom kladeným na kvalifikačné práce.


Ako uvádzajú vo svojom stanovisku zverejnenom dnes na webe univerzity, premiérova záverečná práca nemala úspešne prejsť obhajobou pred 22 rokmi a neprešla by ani v súčasnosti. UK tak reaguje na vyjadrenia dekana Fakulty managementu UK Michala Greguša pre Denníku N, ktorý povedal, že Matovičova diplomovka je lajdácky urobená, no nie je plagiátom.

Vedenie univerzity aj predsedníčka Akademického senátu UK sa od jeho vyjadrení dištancujú. Ako pre agentúru SITA doplnila hovorkyňa univerzity Lenka Miller, nemajú pochybnosti, že Matovičova diplomovka je plagiát a preto jej ďalšie prešetrovanie nepovažujú za potrebné.

„Veľmi nás prekvapili slová, že v diplomovej práci Igora Matoviča je všetko v poriadku, práca nie je plagiátom a komisia pred 22 rokmi rozhodla správne,“ napísala UK vo svojom stanovisku. Vyťaženosť či úspechy študenta v inej oblasti nemôžu podľa vedenia bratislavskej univerzity v nijakom prípade byť dôvodom pre porušovanie základných princípov akademickej práce.

Matovič tvrdí, že má v súvislosti so svoju diplomovkou čisté svedomie (aktualizácia)
Premiér odkázal poslancom, aby o jeho odvolaní hlasovali slobodne. Čítať ďalej
22 | 07 | 2020 | Peter Haluza, SITA, TASR


„Vedenie UK konzistentne trvá na tom, že práca v tejto podobe nezodpovedá štandardom kladeným na kvalifikačné práce a v žiadnom prípade by nemala úspešne prejsť obhajobou dnes, ani pred 22 rokmi," uvádzajú predstavitelia UK.

Študentská rada vysokých škôl dnes vyzvala UK, aby prešetrila diplomovú prácu predsedu vlády. Hovorkyňa univerzity Lenka Miller reagovala, že to nepovažujú za potrebné, lebo nemajú pochybnosti, že Matovičova diplomovka je plagiát. „Univerzita Komenského v Bratislave sa k práci Igora Matoviča už vyjadrila. Plagiátorstvo sme odsúdili spoločne so Združením výskumne a technicky orientovaných univerzít (V7) a Slovenskou akadémiou vied,” dodala.

Poslanci dnes nielen pre kauzu skopírovanej diplomovej práce rozhodujú o odvolávaní Matoviča z čela vlády. Podľa Denníka N v diplomovke odpísal dve knihy slovenských ekonómov a necitoval ich. Odvolanie premiéra tak prichádza po 123 dňoch fungovania vlády.

Štartovacia minimálna mzda môže byť diskriminačná, upozorňuje Matovičov úrad vlády
Úrad vlády SR odporúča ministrovi práce a sociálnych vecí Milanovi Krajniakovi (Sme rodina), aby prehodnotil návrh na zavedenie štartovacej minimálnej mzdy pre dlhodobo nezamestnaných. Čítať ďalej
23 | 07 | 2020 | SITA