Opozičný návrh na odvolanie z funkcie považuje premiér za „veľmi slabučký"
23 | 07 | 2020 I SITA

Opozičný návrh na odvolanie predsedu vlády z funkcie považuje premiér Igor Matovič (OĽaNO) za „veľmi slabučký". Ako dnes povedal médiám v budove Národnej rady SR (NR SR), návrh, ktorý v mene 39 opozičných poslancov v pléne predniesol Juraj Blanár (Smer-SD) je „historicky najslabším odôvodnením odvolávania člena vlády".


Premiéra zároveň mrzí, že na jeho odvolávanie nenabrali odvahu predseda Smeru - sociálnej demokracie (Smer-SD) Robert Fico či podpredseda parlamentu a líder vznikajúcej strany Hlas - sociálna demokracia Peter Pellegrini. Matovič zopakoval, že koaliční poslanci by mali pri jeho odvolávaní hlasovať v súlade so svojim svedomím a presvedčením.

„Som pripravený na všetky scenáre. Počas včerajšej tlačovky som si dokonca predstavil situáciu, že by mi dnes poslanci dôveru nevyslovili a celkom sa mi tá predstava páčila. Možno by ma niekto zbavil istého bremena, no na druhej strane zodpovednosť káže zabojovať," uviedol Matovič.

Fica v Bruseli poznajú pod dvomi pojmami - mladé dievčatá a alkohol, tvrdí Matovič
Niektorí si Fica v Bruseli nevedeli ani spomenúť, tvrdí premiér. Čítať ďalej
23 | 07 | 2020 | TASR


Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) dnes na druhý pokus otvoril mimoriadnu schôdzu parlamentu k návrhu opozície na odvolanie Igora Matoviča z funkcie predsedu vlády. Prezentovalo sa 124 poslancov, NR SR je teda uznášaniaschopná. Schôdzu inicioval Smer-SD a skupina nezaradených poslancov pléna okolo expremiéra a podpredsedu parlamentu Petra Pellegriniho. Podnetom na odvolanie premiéra je kauza plagiátu jeho diplomovej práce.

Na vyslovenie nedôvery predsedovi vlády je v parlamente potrebných aspoň 76 hlasov zo 150. Opozícia má aj s nezaradenými zákonodarcami v parlamente 55 poslaneckých kresiel, koalícia 95. Predstavitelia vládnych strán sa vyjadrili, že sa k návrhu opozície nepripoja. Očakáva sa preto, že Matovič a jeho vláda budú pokračovať ďalej.

V prípade, že by bol Matovič odvolaný, skončila by s ním celá vláda. Po vymenovaní nového premiéra a vlády by kabinet musel predstúpiť pred parlament s novým vládnym programom a požiadať národnú radu o dôveru.

Vláda nesúhlasila odvolaním premiéra Matoviča
Návrh skupiny poslancov NR SR na vyslovenie nedôvery predsedovi vlády vníma vláda ako súčasť politického boja. Čítať ďalej
23 | 07 | 2020 | TASR