Neexistujú pochybnosti, že si Marian K. objednal vraždu Kuciaka, tvrdí Kvasnica
23 | 07 | 2020 I TASR

Neexistujú pochybnosti, že si Marian K. objednal prostredníctvom Aleny Zs. vraždu Jána Kuciaka. Vo svojej záverečnej reči v kauze vraždy novinára to pred Špecializovaným trestným súdom uviedol splnomocnenec Zlatice Kušnírovej Roman Kvasnica.


K tomuto záveru dospel po hodnotení dôkazov. Senát po jeho reči odročil pojednávanie na 31. júla a 5. augusta. Kvasnica sa pozastavoval najmä nad komunikáciou medzi obžalovanými cez šifrovanú aplikáciu Threema. Kvasnica v nej nachádzal rovnako ako splnomocnenec Kuciakovcov Daniel Lipšic a prokurátor Vladimír Turan viaceré šifry. Prevažne išlo o odkazy na sneh, svrab, zuby alebo stavebné práce.

„Často predstierajú, že komunikujú na úplne inú tému,“ uviedol Kvasnica. Podľa neho je jasné, že mali k aplikácii Threema a jej zabezpečeniu dôveru, avšak komunikovali bezpečne s náznakmi obavy z budúcich trestnoprávnych postihov. Kvasnica poukázal aj na majetkové pomery obžalovanej Aleny Zs., ktoré sa podľa neho po vražde zmenili. Dovolenka v Dubaji, nové auto od Mariana K., ako aj zmenu jej nálady považuje za argumenty v prospech jej viny.

V súvislosti s motívom Mariana K. upozornil Kvasnica aj na svedectvo exnovinára a niekdajšieho SISkára Petra Tótha. „Povedal mu, že v procese zakladania strany Cieľ bude pre neho trestné stíhanie v kauze Donovaly veľký problém a že by nerád vstupoval do volebnej kampane na krku s týmto trestným konaním," povedal. Kauzu Donovaly otvoril v médiách Ján Kuciak a následne bol Marian K. znovu obvinený prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry Marošom Žilinkom. Jeho vraždu si mal podľa Zoltána Andruskóa tiež Marian K. objednať.

V kauze vraždy Kuciaka sú splnené podmienky na doživotný trest, tvrdí Lipšic
V kauze vraždy Jána Kuciaka sú splnené podmienky na doživotný trest. Myslí si to splnomocnenec poškodených Daniel Lipšic, ktorý prednášal na Špecializovanom trestnom súde svoju záverečnú reč. V jej závere uviedol, že dúfa v spravodlivý trest,... Čítať ďalej
23 | 07 | 2020 | TASR


Kvasnica upozornil aj na telefonát Mariana K. s Tóthom, keď bol čerstvo vo väzbe za falšovanie televíznych zmeniek. Marian K. mal v minulosti spomínať Tóthovi, že so zberom podpisov na založenie politickej strany mu pomáhala tlmočníčka z Komárna. Tú však v telefonáte Tóthovi poprel. "Toto je podľa mňa dôkaz, že mal obžalovaný Marian K. strach z toho, že sa Peter Tóth zľakol,“ doplnil Kvasnica. Tóth si mal podľa neho uvedomiť, že ho prostredníctvom sledovania novinárov Marian K. v skutočnosti zneužil na prípravu vraždy Jána Kuciaka.

Na záver sa Kvasnica vyjadroval aj k nároku na náhradu škody, ktorý si uplatňuje jeho mandantka Kušnírová, ako aj manželia Kuciakovci. „Prišla o to najcennejšie, čo mala," skonštatoval. „Sme presvedčení, že pred súdom stoja skutoční páchatelia,“ uzavrel. Z vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sú obžalovaní neprávoplatne odsúdený Miroslav M., Tomáš Sz., Alena Zs. a Marian K.

Ten si mal podľa obžaloby objednať vraždu ako pomstu za Kuciakove články o jeho ekonomickej trestnej činnosti. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Turan navrhol vo svojej záverečnej reči obžalovaným Marianovi K., Alene Zs. a Tomášovi Sz. 25-ročné tresty odňatia slobody.

V kauze vraždy Kuciaka navrhuje prokurátor obžalovaným 25 ročné tresty
V kauze vraždy novinára Jána Kuciaka, jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a ďalších skutkov navrhol prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Vladimír Turan Marianovi K., Alene Zs. a Tomášovi Sz. tresty zhodne po 25 rokov väzenia. Čítať ďalej
23 | 07 | 2020 | SITA